Krem z brokuła i cukinii
Pisałam Wam w zeszły piątek, że jesienią warto zadbać o ogrzanie swojego organizmu m.in. poprzez jedzenie zup. Dziś przepis na krem z brokuła i cukinii, łatwy i szybki przepis
Składniki
1 nieduży brokuł – ok. 400 g
1 średnia cukinia – ok. 370 g
1 cebula – 160 g
3 ząbki czosnku
Jogurt naturalny 2% – 2 łyżki
1 łyżeczka oregano i majeranku, szczypta gałki muszkatołowej oraz skórka otarta z 1/4 cytryny
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą dodaj przyprawy. Brokuła umyj i pkrój na drobne kawałki cukinię pokrój w kostkę. Warzywa dorzuć do podduszonej cebuli i zalej wodą, tak żeby lekko je przykrywała. Całość gotuj (bez przykrywki, aby ulotniły się goitrogeny) około 15 minut od zagotowania. Następnie zblenduj i zabiel jogurtem naturalnym
Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 3 porcje.
1 porcja zawiera – 133, 6 kcal ok. 335 g
Białko – 7,4 g
Tłuszcze – 4,7 g
Węglowodany – 12 g
Błonnik – 6,7 g
Wymiennik Węglowodanowy -1,2
Brokuł – to przede wszystkim doskonałe źródło antyoksydantu -sulforafanu chroniącego przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Warzywo to zawiera dużo potasu, wapnia, żelaza, fosforu, manganu, magnezu, siarki, a także witamin: A, B1, B2, B3, B5,B6, B9, C, K. Brokuły dostarcza też naturalnego błonnika pokarmowego.
Cukinia – niskokaloryczne warzywo będące dobrym źródłem witamin A, C, B1, B2, B5, B6, B9 i K oraz składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu. Dzięki zawartości odżywczej cukinia wspomaga układ nerwowy i przemiany metaboliczne, ma działanie antyoksydacyjne, dobrze wpływa na wzrok, skórę, włosy i paznokcie.
Cebula – zawiera potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, a także witaminy z grupy B, a także witaminę E i witaminę Cebula ma też doskonałe działanie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie, a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu.
Gałka muszkatołowa – zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę A i C, a także Wapń , żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Przyprawa ta ma właściwości stymulujące układ nerwowy, poprawia potencję i trawienie, zapobiega wrzodom żołądka i zakrzepom.