Faszerowane pomidory

Dzisiaj przepis prosto ze słonecznej Italii, niestety pracochłonny, ale warto, Wasze kubki smakowe będą usatysfakcjonowane. Daje przepis na dwie wersje normalną klasyczną i zdrowszą

Składniki
Pomidory – 8 sztuk dużych – 1,5 kg
Ryż biały – 30 dkg / opcja zdrowsza ryż brązowy
Mięso mielone wieprzowe – 40 dkg / opcja zdrowsza mięso wołowe
Ser Mozarella – 125 g
bazylia pęczek
czosnek – 8 ząbków
bazylia suszona – 3 łyżki
pieprz – 2 łyżki
sól – 1 łyżka
oliwa z oliwek 1 łyżka

Przygotowanie
Pomidorom odkarajamy czubki, tak aby zostały kaptruki, którymi potem je nakryjemy.

Drążymy miąższ z pomidorów, wrzucamy go do garnka dodajemy połowę świeżej poszatkowanej bazylii oraz ząbki czosnku .


Wszystko dusimy przez około 20 minut. Następnie przecieramy przez sito, by usunąć pestki pomidorów, jeszce dusimy przez chwilę, tak aby sos zgęstniał.

Ryż myjemy i przelewamy gorącą wodą, dodajemy do niego mielone mięso i resztę przypraw, a na końcu mieszamy z sosem pomidorowym.

Do wydrążonych pomidorów dodajemy po kosteczce sera mozarella i nadziewamy je przygotowanym farszem, na wierzch dajemy troszeczkę oliwy, przykrywamy kapturkami, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około godzinę.

Potem pozostaje już konsumpcja 🙂 Smacznego!

Analogicznie można faszerować paprykę.

Podane przeze mnie proporcje są dla 4 osób

1 porcja  klasyczna zawiera –721,6  kcal ok. 601 g / zdrowsza – 603,9 kcal

Białko –  34,9 g /zdrowsza – 39,7 g

Tłuszcze –29,9 g /zdrowsza 17,1 g

Węglowodany –71,9 g/ zdrowsza 65,6 g

Błonnik – 10,5 g/ zdrowsza 15,2 g

Wymiennik Węglowodanowy – 7,2/ zdrowsza 6,6

Pomidory – to bogate źródło: witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, K, E, błonnika, biotyny, potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Zawierają one też istotny antyoksydant – likopen zapobiegający rakowi prostaty i szyjki macicy.

Bazylia – to roślina mająca właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowym atutem bazylii jest duża ilość garbników, które działają ściągająco na błony śluzowe oraz mają działanie przeciwutleniające. Jest ona także bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, tj.  witamina A, C, K, wapń, potas, żelazo, mangan i magnez.

Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie,  a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz  składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu.

Oliwa z oliwek – to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie wynika z zawartości antyoksydantów, witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz składników mineralnych tj. potas, magnez czy fosfor.