Sałatka z brokułem, ananasem i selerem

A może by tak na święta zrobić coś innego niż tradycyjną sałatkę jarzynową? Proponuję Wam sałatkę z brokułem, przy której jest bardzo mało roboty.

Składniki

1 brokuł
2 słoiczki selera konserwowego
1 pierś wędzona z indyka lub kurczaka
5 jajek
1 puszka ananasa pokrojonego
1 puszka czerwonej fasoli
Jogurt grecki
majonez 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Lekko obgotowujemy brokuła (bez pokrywki, żeby ulotniły się szkodliwe goitrogeny), po czym odlewamy z niego wodę i studzimy go. Następnie odcedzamy selera, ananasa i fasolkę po czym wrzucamy je do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę wędzoną pierś, jajka oraz rozdrobnionego na małe różyczki brokuła. Wszystko mieszamy z jogurtem , majonezem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, po czym doprawiamy do smaku solą i  pieprzem.

Podane przeze mnie proporcje są na dużą salaterkę sałatki.
Jedna miseczka potrawy to ok.245  g  zawiera – 235 kcal

Białko –    16,2 g

Tłuszcze –    11,2 g

Węglowodany –    14,6 g

Błonnik –   2,6 g

Wymiennik Węglowodanowy  – 1,3


Ananas
–  jest źródłem witaminy C, beta-karotenu, wapnia, magnezu i potasu. Ma działanie przeciwskurczowe, ułatwia trawienie poprzez zawartość bromeliny. Jest polecany w dietach odchudzających. Ponadto ma działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie urazów i wspomaga leczenie dny moczanowej.
Brokuł – to przede wszystkim doskonałe źródło antyoksydantu -sulforafanu chroniącego przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Warzywo to zawiera dużo potasu, wapnia, żelaza, fosforu, manganu, magnezu, siarki, a także witamin: A, B1, B2, B3, B5,B6, B9, C, K. Brokuły dostarcza też naturalnego błonnika pokarmowego.
Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie,  a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz  składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu
Fasola czerwona – zawiera witaminy A, C z grupy B oraz potas, wapń, fosfor, cynk i selen. Fasola działa przeciwnowotworowo, przeciwdepresyjnie, jest dobra na pamięć i koncentrację.
Seler korzeniowy – to źródło witamin B3 , B9, K  oraz wapnia,  fosforu, magnezu i sodu. Działa wspomagająco na trawienie,  właściwości przeciwzapalne  i przeciwnowotworowe. Ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zapobiega powstawaniu artretyzmu, działa moczopędnie, wspomaga pracę nerek i serca. Jest zalecany pacjentom z Alzheimerem.