Kalafior w wersji pikantnej

Dziś szybki i fajny przepis na kalafiora. Przyzwyczajeni jesteśmy jeść go polanego roztopioną bułką tartą z masłem, może więc pora spróbować przyrządzić go inaczej…

Składniki
Kalafior 1/2 sztuki – 250 g
Czosnek – 2 ząbki
Sos sojowy – 1 łyżka
Masło klarowane – 1 łyżka
Kurkuma – 1/2 łyżeczki
Chilli – do smaku
Kolendra nasiona – szczypta
Natka z pietruszki – 1 pęczek ok. 30 g

Przygotowanie
Ugotuj kalafiora najlepiej na parze (al dente). W międzyczasie rozgrzej na patelni tłuszcz i dodaj do niego kurkumę chili, utłuczone w moździerzu nasiona kolendry i pokrojony w plastry czosnek. Następnie dodaj różyczki ugotowanego kalafiora, dodaj sos sojowy. Wszystko wymieszaj i podsmażaj przez 2-3 minuty. Na koniec posyp potrawę posiekaną natką z pietruszki, można tez posypać ziarnami sezamu i czarnuszką

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na  1 porcję.

1 porcja zawiera – 252 kcal ok.  320 g

Białko –    9,5 g

Tłuszcze –   16,4 g

Węglowodany –  13 g

Błonnik –  9,8 g

Wymiennik Węglowodanowy  -1,4

Kalafior – źródło witaminy A i C oraz witamin z grupy B, a także potasu, wapnia, boru, magnezu i manganu. Ma właściwości regulujące ciśnienie krwi, działanie przeciwnowotworowe,  wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów oraz Helicobacter Pylori, wspomaga wątrobę i nerki.
Kolendra – jest bogata w witaminę C, A, B, B2, K. Zawiera także również sporo błonnika, potasu, wapnia, sodu i magnezu.
Kurkuma
– ma właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, działa także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Jednakże najważniejszą zaletą tej przyprawy jest obecność kurkuminy silnego antyoksydantu działającego antynowotworowe, Należy jednak pamiętać, że kurkumina wchłania się dobrze tylko w obecności piperyny dlatego warto jest ją stosować wraz pieprzem bądź chilly.
Chilli- znakomita przyprawa podbudzająca nasz metabolizm, stymulująca spalanie tłuszczu. Zawiera witaminę A, C, B6 oraz potas, mangan, magnez i żelazo. Swój ostry smak zawdzięcza kapsaicynie, działającej antybakteryjnie, antynowotworowo, przeciwbólowo i przeciwcukrzycowo.
Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie,  a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz  składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu.
Natka pietruszki – ma właściwości antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicze oraz jest dobra na anemię. Jest bogatym źródłem witaminy A, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, sodu, witaminy z grupy B oraz błonnik. Zawiera o wiele więcej witaminy C, niż cytrusy, czy papryka czerwona.