Deser kakaowy z chia i sos malinowy z awokado

deser chia

Dziś składam Wam propozycję na pyszny i odżywczy kakaowy deser z chia, z sosem malinowym z awokado autorstwa Marka Zaremby.

Składniki
1 szklanka mleka kokosowego
3 łyżki nasion chia
1 płaska łyżka kakao bez cukru (najlepiej pow.70%)
1/2 łyżeczki ksylitolu
1/2 dojrzałego awokado
150 g świeżych bądź mrożonych malin
125 g borówek amwrykańskich
1 łyżka wiórek kokosowych

Przygotowanie
Mleczko kokosowe lekko podgrzej dodaj, do niego kakao, ksylitol i nasiona chia. Poczekaj, aż ostygnie i schowaj do lodówki, żeby stężało. Maliny zmiksuj z obranym dojrzałym awokado i połóż na wierzch wyciągniętego z lodówki deseru. Na to wysyp borówki i posyp wiórkami kokosowymi.

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 2 porcje

1 porcja zawiera – 417 kcal ok.320 g

Białko –  7,9 g

Tłuszcze – 28,9 g

Węglowodany – 18,9  g

Błonnik –  7,1 g

Wymiennik Węglowodanowy – 1,8

Mleko kokosowe – jest dobrym źródłem manganu, miedzi, fosforu, magnezu, żelaza i selenu. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C oraz witamin z grupy B: B2,B6 i B9.
Chia (szałwia hiszpańska)  – zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6  (w dobrej proporcji, bo  1:3), bardzo dużo błonnika,  dużo witamin z grupy B (B1, B2 i B3).  Chia jest dobrym źródłem potasu, żelaza, cynku i wapnia, magnezu, fosforu, miedzi, selenu i manganu. W nasionach chia znajdziemy też tryptofan i liczne antyoksydanty.
Maliny – są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E i K oraz minerałów: cynku, magnezu, miedzi, manganu, fosforu i żelaza. Owoce te  zawierają  również pektyny i antyoksydanty
Awokado –  jest źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego), a także witaminy C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, cynk, miedź i mangan. Dużą zaletą tego owocu jest również zawartość dobrej proporcji Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 6 do Omega 3.
Kakao –jest bogate w witaminy A, E i z grupy B oraz żelazo, wapń, magnez i fosfor Kakao poprawia pamięć, zapobiega chorobom układu trawienia, łagodzi stres, poprawia nastrój, jest dobre na kaszel, przeciwdziała nowotworom ze względu na ogromną liczbę antyoksydantów
Borówki amerykańskie – są dobrym źródłem witaminy A, , C, E oraz witamin z grupy B, a także, cynku, potasu, selenu, miedzi, magnezu, żelaza, wapnia. Ich dodatkową zaletą jest zawartość bardzo dużej ilości antyoksydantów. Borówki chronią wzrok i serce, reguluja trawienie, zmniejszają ryzyko raka, opóźniają procesy starzenia się, oczyszczają organizm