Deser z Chia

deser z chia

Dziś zachęcam Was do przygotowania pysznej przekąski, która może być zjedzona jako drugie śniadanie, bądź podwieczorek. Polecam to danie ze względu na właściwości Szałwii hiszpańskiej, która:

– jest produktem przeciwzapalnym,
– wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i system nerwowy
– polepsza perystaltykę jelit
– oddziałuje korzystnie na pamięć i wzrok
– poprawia ukrwienie skóry i stan włosów
– łagodzi objawy depresji

Drugim ważnym i bardzo zdrowym produktem tego dania jest jogurt naturalny. Ja robię go sama, ale o tym napiszę przy innej okazji. Jogurt naturalny  jest doskonałym probiotykiem, wpływającym bardzo korzystnie na naszą florę bakteryjną w jelitach.

Składniki:
Jogurt naturalny 2 %  – 100 g
Maliny, mrożone  – 50,0 g
Nasiona chia  (Szałwia hiszpańska) – 15,0 g

Nasiona Chia wsypujemy do szklanki, zalewamy wodą i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie utworzy się z nich coś w rodzaju galaretki, na nią wykładamy jogurt, a na wierzch maliny.  Przekąska gotowa do jedzenia. Możemy wszystko wymieszać lub jeść sięgając od dołu szklanki do góry, tak aby wszystkie składniki znalazły się na łyżce. Oczywiście niektórzy będą chcieli dodać cukier… można, choć ja go unikam.

Porcja zawiera – 154,4 kcal
Białko – 7,4 g
Tłuszcz – 6,8 g
Węglowodany – 10 g
Błonnik – 8,5 g
Wymiennik Węglowodanowy – 1g

Chia (szałwia hiszpańska)  zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6  (w dobrej proporcji, bo  1:3), bardzo dużo błonnika,  dużo witamin z grupy B (B1, B2 i B3).  Chia jest dobrym źródłem potasu, żelaza, cynku i wapnia, magnezu, fosforu, miedzi, selenu i manganu. W nasionach chia znajdziemy też tryptofan i liczne antyoksydanty.

Maliny – są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E i K oraz minerałów: cynku, magnezu, miedzi, manganu, fosforu i żelaza. Owoce te  zawierają  również pektyny i antyoksydanty

Jogurt naturalny –  jest bogaty w wapń, cynk, potas, fosfor, jod, a także witaminy z grupy A i B.