Soki w diecie seniorów

,

sok pomarańczowy

Niedawno pisałam Wam o nowej piramidzie żywienia dla osób starszych. Dziś „pociągnę” ten temat koncentrując się na spożywaniu soków.

Jak wiadomo  z badań epideiologicznych regularne spożywanie owoców i warzyw ma istotny wpływ na zdrowie ludzi, co ukazane jest we wszystkich piramidach żywienia.
Jednakże osoby starsze często zaniedbują jedzenie tych produktów, zganiając to na karb problemów z gryzieniem, bądź z trawieniem. Dlatego też w piramidzie żywienia i aktywności osób starszych szklanka soku znalzała swoje specjalne miejsce.  Picie soków jest dla seniorów dobrą alternatywą, jako wygodna do spożycia forma płynna diety. Jak wiadomo owoce i warzywa w postaci naturalnej mają zdecydowanie wyższą zawartość błonnika, niż zrobione z nich soki. Aby nie tracić tego cennego składnika pokarmowego, można uzupełniać soki dodając do nich błonnik w formie suplementu,  co ureguluje pracę przewodu pokarmowego i pomoże  osobom cierpiącym na zaparcia.

Soki sa też dobrą formą uzupełniania płynów w diecie seniora, zapobiegającą ryzyku wystąpienia odwodnienia.  Rozcieńczając je wodą osoby starsze chętniej spożywają zalaceną im dzienną dawkę płynów, którą trudno jest im uzupełnić samą wodą. Oczywiście należy pamiętać że soki są istotnym źródłem węglowodanów, dlatego też osoby mające nadmierną masę ciała  oraz chorzy na cukrzycę powinni zachować umiar w ich spożyciu. Są one jednak bardzo dobrym źródłem dodatkowej energii  dla osób z niedowagą, których wśród seniorów jest niemało.

Badania pokazują, iż jedzenie warzyw i owoców, także w formie soków:

  • może mieć korzystny wpływ na poprawę profilu lipidowego, a co za tym idzie na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszenie ryzyka powstania demencji oraz choroby Alzheimera, na zmniejszenie stresu oksydacyjnego
  • ze względu na dużą ilość antyoksydantów  ma działanie przeciwnowotworowe
  • sok pomarańczowy ma wpływ na polepszenie jakości diety u osób dorosłych

Bibliografia
  1. Carol E O’Neil, Theresa A Nicklas, Gail C Rampersaud, and Victor L Fulgoni III  100% Orange juice consumption is associated with better diet quality, improved nutrient adequacy, decreased risk for obesity, and improved biomarkers of health in adults: National Health and Nutrition Examination Survey, 2003-2006 Nutr J. 2012; 11: 107.
  2. Włodarek D. –  Sok pomarańczowy w diecie seniora. https://dietetycy.org.pl/sok-pomaranczowy-diecie-seniora/