MROŻENIE I ROZMRAŻANIE – jak przeprowadzać je we właściwy sposób

Mrożenie

Powszechnie wiadomo, że mrożenie jest dobrym sposobem, na zachowanie walorów odżywczych produktów, które chcemy spożyć w innym terminie. Zapobiega ona psuciu się produktów i namnażaniu mikroorganizmów.

Musimy jednak pamiętać o różnych regułach związanych z tym procesem.

Zasady mrożenia:

  1. Nie mrozimy produktów, które są zbyt długo przetrzymywane – zwiędnięte, nieświeże, nadpsute
  2. Część warzyw przed zamrożeniem blanszujemy (obgotowujemy przez chwilę, a potem przelewamy zimną wodą)-  groch, fasolę, szparagi, kukurydzę, kalafior i brokuły. Blanszowanie sprawia, że mikroorganizmy ulegają zniszczeniu, zapobiega również zmianom zabarwienia i smaku, poprzez zatrzymanie działania enzymów.
  3. Drobne owoce typu jagody, maliny, truskawki mrozimy najpierw na tacy, a dopiero potem przekładamy do torebek .
  4. Mięso i ryby zdejmujemy z tacek, w których sprzedawane są w sklepie – powiny być zamrażane w jak najszybszym tempie, dobrze wcześniej włączyć temperaturę na -24 stopni Celsjusza
  5. Mięso i ryby przed mrożeniem myjemy i dokładnie osuszamy na sitku, ewentualnie papierem ręcznikowym
  6. Wszystkie produkty wkładamy do szczelnych torebek foliowych, starając się wypuścić z nich powietrze i opisujemy wraz z datą.

W procesie mrożenia ważne jest sprawdzanie czasu ich przechowywania w zamrażarce
Okres mrożenia dla poszczególnych produktów, tak aby zachowały one swoje walory odżywcze i świeżość:

Produkt Czas przechowywania w zamrażarce
Pizza 2 miesiące
Lody 2 miesiące
Zupy 2 miesiące
Wędliny – kiełbasa, szynka 2 miesiące
Chleb 2-3 miesiące
Sernik 2-3 miesiące
Ryby 2-4 miesiące
Grzyby 3-6 miesięcy
Jagnięcina i Cielęcina 9 miesięcy
Drób w kawałkach 9 miesięcy
Warzywa 8-12 miesięcy
Owoce 9-12 miesięcy
Drób w całości 12 miesięcy
Wołowina 12 miesięcy
Zioła 12 miesięcy

Produkty, których nie powinno się mrozić:
– niektóre owoce – jabłka, cytrusy, kiwi, melony
– niektóre warzywa – pomidory, ogórki, sałata
– jaja w skorupkach
– ugotowany ryż, makaron i ziemniaki
– kremy – budynie, majonezy, śmietany i potrawy zawierające je
– napoje gazowane
– mleko, jogurty, sery żółte i miękkie sery białe
Ograniczenia te wynikają z późniejszej zmiany konsystencji, smaku i wartości odżywczych oraz rozwarstwiania się tych produktów po rozmrożeniu.

Nie wolno również ponownie zamrażać produktów, które wcześniej zostały rozmrożone, prowadzi to do niebezpieczeństwa pod kątem mikrobiologicznym
Również zamrażanie produktów, które są gorące nie jest polecane, ze względu na możliwość zepsucia się naszych zamrażarek..

Rozmrażanie
Ten proces również wymaga pewnej staranności i zachowania odpowiednich reguł. Jest to istotne, ze względu na możliwość uszkodzenia struktury produktów, jak też utraty ich cennych wartości odżywczych przy niewłaściwym rozmrażaniu.

Reguły właściwego rozmrażania:
– mięso rozmrażamy powoli, w lodówce, aby nie dopuścić do rozwoju bakterii, najlepiej pozostawić je tam na noc w najniższym pojemniku. Absolutnie nie powinniśmy go zostawiać w zlewie z wodą, ani w pokojowej temperaturze
– owoce, warzywa, grzyby przeznaczone do gotowania wrzucamy bezpośrednio do wrzącej wody, przy czym najlepszą formą gotowania warzyw jest robienie tego na parze,
– owoce, które chcemy spożyć w postaci surowej rozmrażamy powoli, najlepiej przez ok 5 godzin w lodówce, a potem przez ok. godzinę w temperaturze pokojowej dzięki temu nie pozbawiamy ich cennej witaminy C
– owoce, które będziemy wykorzystywać do ciast najlepiej dodawać w formie delikatnie rozmrożonej, do koktajli dajemy owoce zamrożone, do których wlewamy mleko bądź jogurt i wtedy blendujemy.