Równowaga kwasowo-zasadowa – czy jest istotna?

,

cytryna

Z pewnością słyszeliście, że należy dbać o równowagę kwasowo-zasadową panującą w naszym ustroju. Dlaczego jest ona taka istotna?
Jak wiemy z okresu szkolengo skala pH wynosi od 0 do 14. Płyny znajdujące się w organizmie człowieka mają różne pH i tak  dla przykładu sok żoładkowy jest najkwaśniejszy bo ma pH ok. 2, natomiast pH krwi powinno wynosić 7,35 do 7,45.

Wpływ spożywanych przez nas produktów spożywczych na równowagę kwasowo-zasadową zależy od stosunku zawartych w nich składników mineralnych kwasotwórczych (fosfor,chlor, siarka) do zasadotwórczych (sód, potas, wapń, magnez). Nie każdy wie, że produkty które w smaku są kwaśne niekoniecznie są kwasotwórcze, najlepszym tego przykładem jest cytryna mająca działanie alkalizujące.

Produkty o działaniu kwasotwórczym to:
– mięso i jego przetwory
– jaja
– ryby
– mleko i jego przetwory o dużej zawartości tłuszczu
– produkty zbożowe
– borówki i żurawiny

Produkty o działaniu alkalizującym to:
– pozostałe owoce
– warzywa
– mleko i jego przetwory o małej zawarotści tłuszczu.

Właściwy stosunek prodkutów zasadtwórczych do kwasotwórczych powinien wynosić 80% do 20%. Niestety biorąc pod uwagę styl naszego żywienia, okazuje się, że spora ilość ludzi ma zakwaszony organizm. Prowadzi to do różnych nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet poważnych schorzeń, wśród których możemy wymienić:
– atopowe zmiany skórne
– próchnicę i zapalenie dziąseł
– pękanie kącików ust
– problemy ze stawami i kośćmi
– częste infekcje
– wypadanie włosów i łamliwość paznokci
– zmęczenie
– biegunki
– suchość skóry

Aby uniknąć zakwaszenia, musimy skoncentrować się na tym,  co jemy oraz na prowadzonym stylu życia. Należy dużo się ruszać, zwłaszcza na świeżym powietrzu, wysypiać się, radzić sobie ze stresem, nie palić, pić ok. 2 litrów wody. Głównym składnikiem naszej diety powinny być owoce i warzywa, które przyczyniają się do odczynu zasadowego, natomiast przetwory zbożowe, mięso i nabiał powinny być tylko dodatkiem.  Żywność wysoko przetworzona powinna być weliminowana z naszego jadłospisu.

W kolejnych moich wpisach przekażę Wam nieco informacji na temat zasadowości poszczególnych owoców i warzyw oraz przedstawię sposób na sprawdzenie w domowych warunkach, czy nie jesteśmy zakwaszeni.


Bibliografia,
  1. Zaremba M. Jaglany detoks – Wydawnictwo Pascal Bielsko-Biała 2015
  2. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zakwaszenie-organizmu-przyczyny-objawy-zapobieganie_42282.html