Oswajamy przyprawy i zioła – czyli leki z Bożej Apteki

,
przyprawy

przyprawy
Przyprawy i zioła, wszyscy je używamy, ale najczęściej koncentrujemy się na ich walorach smakowych. W zależności od rodzaju dodają one pikanterii, aksamitnego, słodkawego, czyt też gorzkawego posmaku gotowanym przez nas potrawom. Nie wyobrażamy sobie zupy i bigosu bez liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego, gulaszu bez papryki mielonej, czy też wina grzanego bez goździków i laski cynamonu.

Tak,niewątpliwie wszystkie one zmieniają smak naszych dań na lepsze, ale czy tylko w kubkach smakowych całe sedno? Oczywiście nie, większość z nich oprócz walorów smakowych ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Globalizacja, która ogarnęła cały świat przyniosła ze sobą i te dobre strony. Przyprawy i zioła z innych kontynentów, które kiedyś były nam nieznane coraz częściej zaczynają gościć na naszych stołach. Ich stosowanie nabiera nowego znaczenia, gdyż przyczyniają się one do lepszego trawienia pokarmów w naszym przewodzie pokarmowym, ich lepszego przyswajania, a nawet do detoksykacji organizmu. Przyprawy mają też niebagatelny wpływ na pozbywanie się nadmiernej wilgoci w naszym ustroju, spowodowanej zaśluzowaceniem w wyniku stosowana jałowej i śmieciowej żywności.
Tak jak w przypadku owoców i warzyw, które Wam prezentowałam w artykule „Przyswajamy owoce i warzywa – czyli ich natura, zasadowość oraz wartości odżywcze”,  także zioła i przyprawy mają swoją naturę termiczną, warto na nią zwracać uwagę, w zależności od tego czego potrzebujemy w danej chwili. Kolejną zaletą jest zawarte w nich ogromne bogactwo antyoksydantów, spowalniających procesy starzenia i działających antynowotworowo. Przyprawy i zioła mają też właściwość alkalizujące, co w obecnych czasach częstego zakwaszenia organizmu jest bardzo istotne.
Jak więc widzicie rośliny te zdecydowanie korzystnie wpływają na kondycję naszego organizmu, jego witalność i odporność.

Musimy jednak pamiętać by ilość stosowanych przypraw dopasować do naszych indywidualnych możliwości trawiennych. Z pewnością te, których nigdy nie stosowaliśmy powinny być wprowadzane stopniowo do naszego codziennego żywienia, niemniej jednak regularnie, by nasz organizm zdążył się z nimi oswoić.
Należy zwrócić szczególnie uwagę na wszystkie przyprawy, które mają smak ostry, mogą one w zbyt dużych ilościach osłabić naszą śledzionę.

Kolejna istotna rzecz, do zapamiętania przy stosowaniu ziół i przypraw, aby stosować je w formie naturalnej, a nie gotowych oferowanych w sklepach mieszanek. Te drugie zawierają niestety niebezpieczne dodatki takie jak glutaminian sodu, tudzież inne laboratoryjne chemiczne substancje o smaku identycznym jak te, które są naturalne.  Używanie ich przyczynia się do pogorszenia metabolizmu oraz stanu zdrowia. Również nadmiar soli, kostki rosołowe, vegety nie są korzystne dla zdrowia. Wszystkie te sztuczne polepszacze smaku spokojnie można zastąpić naturalnymi przyprawami.
Aby przybliżyć Wam działanie poszczególnych przypraw i ziół będę sukcesywnie umieszczać w tym wpisie informacje o ich działaniu i zastosowaniu. Włączając je do codziennej diety, z pewnością odczujecie ich dobroczynne właściwości, poczujecie lepszą formę i będziecie mogli zapobiec zapadaniu na różnego rodzaju choroby.
Zapraszam do mojego leksykonu.

A

ANYŻ
Jest to bardzo charakterystyczna przyprawa ze względu na swój  gwiaździsty kształt i silnyaromat.
farmakologii wykorzystywana jest ze względu na swe działanie przeciwkaszlowe i rozrzedzające śluz.
Ale także stosując go w naszym codziennym życiu, dodając do różnych potraw, możemy cieszyć się jego wieloma właściwościami leczniczymi.

23.08.2018 by Magdalena


Dziś roślina należąca do rodziny selerowatych – ARCYDZIĘGIEL LITWOR
Zioło to było stosowane już w Średniowieczu. Obecnie głównie wykorzystuje się korzeń tej rośliny, choć nie tylko.
Napary, likiery,  nalewki mają wiele działań leczniczych, o których dowiecie się 📖 czytając informacje ze  zdjęć poniżej.
Można także stosować olejek, nacierając nim skórę złagodzimy bóle reumatyczne i bóle korzonków, a także stany zapalne skóry
Czy wiecie, że…   płukanki z tej rośliny są dobre na stany zapalne jamy ustnej i gardła oraz na przetłuszczające się włosy i łupież.
UWAGA….  Arcydzięgiel może mieć właściwości fotouczulające u osób mających problemy z nadwrażliwością na  promienie słoneczne. Także  kobiety w ciąży, dzieci i osoby chorujące na nerki powinny skonsultować przyjmowanie tego zioła z lekarzem.

24.08.2018 by Magdalena


B

BABKA LANCETOWATA
Od wieków znana jako świetny środek na gojenie ran. Jednakże ma też wiele prozdrowotnych właściwości gdy spożywamy ją w formienaparów,  soków, a nawet  sałatek.
Liście zrywamy od maja do września, tuż przy ziemi, następnie płuczemy w ciepłej  wodzie.
Uwaga…. jak to zwykle bywa w przypadku ziół nie zaleca się stosowania kobietom w ciąży, karmiącym oraz dzieciom.

27.08.2018 by Magdalena


 

BAZYLIA – jedna z bardziej popularnych przypraw, nie tylko wybornie smakuje w kuchni, ale także uprawiana na parapecie skutecznie odstrasza komary. Olejki eteryczne z bazylii używane są w przemyśle kosmetycznym do wyrobu perfum i mydeł.
Czy wiecie, że….  bazylię powinniśmy dodawać pod koniec gotowania, czy smażenia,, ze względu na wysoką temperaturę, która niszczy jej smak.


28.08.2018 by Magdalena


BERTRAM.
Już  Św. Hildegarda  pisała „Spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyść […] i zapewnia jasny umysł. […] przepędza z człowieka chorobę i zapobiega jej”.
Rzeczywiście roślina ta ma  niesamowite właściwości, stosuje się jej sproszkowany korzeń, który można dodawać do różnych potraw. Jest skuteczny przy wszelkiego rodzaju chorobach mocno wyniszczających organizm takich jak anemia, cukrzyca, nowotwory, AIDS.
Wspomaga przyswajania przez organizm witamin i składników odżywczych.
Więcej informacji na  zdjęciach poniżej. Zachęcam do używania, szczypta czy dwie stosowane codziennie do potraw z pewnością Was wzmocni.

03.09.2018 by Magdalena


C

CYNAMON
Przyprawa ta od lat stosowana jest zarówno w  kuchni, jak i lecznictwie.
Okazuje się, że przyprawa ta może zapobiegać zachorowaniu na Chorobę Alzheimera i Parkinsona. Stosuje się go również przy zatruciach żołądkowych.
Więcej informacji  znajdziecie na zdjęciach poniżej.

07.09.2018 by Magdalena


CHILI  
Spożywana przez nas przyprawa, przygotowana jest z ostrych papryczek. Możemy ją kupić jako chili, pieprz cayene, pieprz turecki, tabasco – wynika to z tego, że jest wiele rodzajów i odmian tej rośliny
Różnią się one między sobą wielkością i kolorem, a przede wszystkim poziomem  ostrości, za który odpowiedzialna jest ilość znajdującej się w nich kapsaicyny.
Dzięki spowalnianiu procesów metabolizmu są doskonałe przy odchudzaniu, można robić z nich także napary na przeziębienie ale mają też wiele innych zalet, o których  przeczytacie na  zdjęciu poniżej.

chilli
10.09.2018 by Magdalena


CURRY
Najbardziej popularna przyprawa Indii jest właściwie mieszanką przypraw. W zależności od regionu miesza się różne składniki. Najbardziej typowymi są: anyż, chili, cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, gorczyca, imbir, kurkuma, kozieradka, kolendra, kardamon, kmin rzymski, pieprz cayenne i czarny. Tak bogaty skład przyczynia się do dużego spektrum właściwości leczniczych.


11.09.2018 by Magdalena


CZARNUSZKA
Roślina posiadająca bogactwo wartości, w celach leczniczych wykorzystujemy sproszkowane nasiona i olejek, natomiast do kuchni nasiona w całości. Stosuje się ją przy nadciśnieniu i wrzodach żołądka, a także astmie, egzemach.

17.09.2018 by Magdalena


CZĄBER
Roślina, która ma zastosowanie lecznicze, jak też jako przyprawa. Mało popularna, ale bardzo użyteczna.
Przede wszystkim polecana na lepsze trawienie, ze względu na to, że przeciwdziała procesom gnilnym w jelitach i polepsza perystaltykę.
Wyciąg z cząbru pomaga 🔫 zwalczać aż 23 szczepy bakterii oraz 15 gatunków grzybów chorobotwórczych.

21.09.2018 by Magdalena


D

DYPTAM

Mało popularna🌱roślina lecznicza j. Uprawiana jest głównie w ogrodach ze względu na walory ozdobne. 
Doceniony został już w średniowieczu przez  Św. Hildegardę.  Odwar z jego korzeni stosuje się w nieżytach przewodu pokarmowego i wzdęciach.
Dyptam pomaga też na „zwapnienie” naczyń krwionośnych, kamienie nerkowe oraz żółciowe.
Można go stosować dodając szczyptę bądź dwie do potraw.


24.09.2018 by Magdalena


E

 

 Dziś  przyjrzymy się kolejnej przyprawie, a jednocześnie roślinie leczniczej jaką jest ESTRAGON.
Jest on źródłem wielu witamin i minerałów, a także flawonoidów, fitosteroli i olejków eterycznych. Można go dodawać do  potraw, jak też pić z niego napary i nalewki. Stosuje się go też miejscowo wcierając w skórę przy różnego rodzaju bólach.

28.09.2018 by Magdalena


G

Kolejna przyprawa stosowana nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej – GAŁKA MUSZKATOŁOWA.
Stosując ją musimy pamiętać, że w zbyt dużej ilości działa halucynogennie, a nawet odurzająco.
Gałka może też wywołać objawy alergii pokarmowej u osób, które są uczulone na pyłki roślin zielnych.
Jednakże skupmy się na jej prozdrowotnych właściwościach. Jest ich wiele, zapraszam do  przeczytania informacji na  zdjęciach.

01.10.2018 by Magdalena


Dzisiaj pod  lupą mamy GORCZYCĘ.
Jej nasiona wykorzystujemy zarówno jako przyprawę, jak też jako lecznicze zioło.
Ma ona wiele właściwości prozdrowotnych o których  przeczytacie na zdjęciu poniżej.
Uwaga  osoby mające problemy z tarczycą nie powinny używać gorczycy, gdyż zawiera ona substancje wolotwórcze.

05.10.2018 by Magdalena


 Dziś w ramach ” Leków z Bożej apteki” GOŹDZIKI.
Przyprawa ta jest niezastąpiona w przypadku dolegliwości bólowych zwłaszcza  głowy i zębów. Przy tych drugich ze względu na właściwości znieczulające, zaleca się żucie goździków lub przykładanie na bolące miejsce wacika z olejkiem goździkowym. Roślina ta także odświeża oddech.
Goździki są wymieniane jako pierwsze na liście przypraw zawierających największą ilość antyoksydantów.
Więcej informacji  przeczytacie na zdjęciach 


08.10.2018 by Magdalena


H

Dziś mało popularne u nas zioło i zarazem przyprawa HYZOP
Roślina ta zawiera dużo antyoksydantów oraz olejków eterycznych. W kuchni używa się także 🍃 liści i 🌸 kwiatów hyzopu jako farszu do mięs oraz do różnego rodzaju sałatek, jako że w smaku podobny jest do mięty.
Więcej informacji o leczniczym działaniu oraz zastosowaniu hyzopu jako przyprawy🔎 znajdziecie na zdjęciach 📸 poniżej.


12.10.2018 by Magdalena


I

Imbir
Kiedyś kompletnie w Polsce nieużywany, w dzisiejszych czasach bardzo popularny i słusznie, bo ma wiele walorów smakowych i zdrowotnych.
Znany jest jako antidotum na 🤧przeziębienia, 🤕migreny, bóle stawów i mięśni. Można go też stosować przeciwobrzękowo.
Na zimne poranki i wieczory będzie doskonałym dodatkiem do herbaty, gdyż 🔥 rozgrzeje nas.

15.10.2018 by Magdalena


J

JAŁOWIEC – kolejny „bohater” cyklu „Leków z Bożej apteki”
Ma wiele właściwości leczniczych, należy jednak uważać, żeby go nie przedawkować, bo można wtedy podrażnić sobie przewód pokarmowy i nerki.
Jagody jałowca dojrzewają w drugim roku owocowania stają się wtedy granatowe i można je zbierać.
Nie powinny go stosować osoby chore na nerki i ostre stany zapalne przewodu pokarmowego oraz kobiety w ciąży.

23.10.2018 by Magdalena


K

KARDAMON.
To 🌿 bylina z rodziny imbirowatych bogata w różne właściwości lecznicze. Jej nasiona są dobre na 🤧przeziębienie, astmę, odchudzanie, potencję, świeży oddech, a także jako przyprawa nadająca aromatu wielu potrawom. Ma właściwości uodparniające, więc doskonale nadaje się do rozgrzewających herbat w okresie 🍁jesienno-zimowym.


29.10.2018 by Magdalena


KMINEK, nie mylić z Kminem Rzymskim (Kuminem), który jest dość podobny z wyglądu.
Kminek ma charakterystyczny smak, jest on przez ludzi albo uwielbiany albo nietolerowany. Jednakże nie można przejść obok niego obojętnie ze względu na jego waloryzdrowotne. Jest doskonały na trawienie potraw ciężkostrawnych, przynosi ulgę przy bólach menstruacyjnych i jest dobry na apetyt. Więcej informacji o jego zaletach 📖 przeczytacie na 📸 zdjęciach poniżej.

05.11.2018 by Magdalena


Dzisiaj 🕵‍ przyjrzymy się coraz częściej u nas używanej przyprawie jaką jest KOLENDRA.
Cenimy ją ze względu na jej walory smakowe i poprawiające trawienie. Podobno ma również właściwości uspakajające dzięki zawartości linalolu. Nasiona kolendry mogą również obniżyć poziom cholesterolu, cukru i ciśnienia.
Stosując kolendrę należy pamiętać, że dodaje się ją dopiero pod koniec gotowania, gdyż w przeciwnym razie traci swój aromat i smak.

13.11.2018 by Magdalena


KOZIERADKA ma wiele właściwości leczniczych W medycynie chińskiej stosuje się ją przy cukrzycy. Jej nasiona ze względu na zawartość saponin steroidowych
obniżają również poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL we krwi. Polecana jest również 🤱 matkom karmiącym piersią ze względu na działanie zwiększające laktację.

19.11.2018 by Magdalena


KURKUMA
Jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem antyoksydantów. Zawarta w niej kurkumina jest jednak słabo przyswajalna, więc aby korzystać z jej walorów zdrowotnych i poprawić jej przyswajalność należy ją łączyć z pieprzem, który zawiera Piperynę.
Przyprawa ta jest jedną ze składowych Curry oraz musztardy i sosu Worcestershire. W przemyśle spożywczym stosuje się ją jako barwnik z numerem E100. Jeśli kupujemy świeżą kurkumę, należy ją szczelnie owinąć i wtedy można przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni. Stosując ją w kuchni należy pamiętać, że ma właściwości silnie barwiące i uważać, że się nie zabrudzić. Więcej 🕵‍♀ informacji jak zwykle na 📸 zdjęciach poniżej.

26.11.2018 by Magdalena


L

LEN (SIEMIĘ LNIANE)
Najczęściej wykorzystujemy go do naparów, zalewając całe bądź zmielone nasiona gorącą wodą – jest on wtedy doskonała pożywką dla naszej mikrobioty oraz łagodzi stany zapalne jamy ustnej i kaszel.
Można je także wykorzystać jako zamiennik🥚 jajka do panierowania kotletów, należy zmieszać 1 łyżkę (ok. 7 g) zmielonego siemienia z 3 łyżkami wody.
Siemię lniane cenimy także jako źródło kwasów tłuszczowych OMEGA3
Więcej informacji 🔎 znajdziecie na 📸 zdjęciach.

03.12.2018 by Magdalena

 


🌿 LIŚCIE LAUROWE (in. Wawrzyn Szlachetny).
Stosuje się je jako przyprawę w kuchni 🍲, ale także w medycynie naturalnej w postaci wywarów i naparów.
Naukowcy twierdzą, że zmniejszają one ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i na choroby kardiologiczne.
Liście laurowe można te wykorzystać w formie okładów, zawarte w nich olejki eteryczne łagodzą bóle reumatyczne i artretyczne. Roślina ta jest również polecana przy zabiegach pielęgnacyjnych, przygotowane z niej napary tonizują skórę i stany zapalne.
Więcej informacji 🕵‍ znajdziecie na 📸 zdjęciach poniżej.

10.12.2018 by Magdalena


LUBCZYK – dodajemy go do potraw, ale także może posłużyć do zaparzenia aromatycznej  herbaty lub zrobienia 🍷 nalewki zwanej Kordiałem. Roślina to wzmacnia ogólną kondycję organizmu, wspomaga koncentrację. Uważana jest za afrodyzjak. Osoby mające problemy z niewydolnością nerek, kobiety z zaburzeniami miesiączki, w ciąży i karmiące piersią powinny uważać ze stosowaniem Lubczyka i preparatów zawierających go.
Więcej informacji o właściwościach tej rośliny znajdziecie na 📸 zdjęciach.

17.12.2018 by Magdalena


LUKRECJA 🌿 Zioło mało u nas popularne, a posiadające bardzo dużo walorów leczniczych o czym będziecie mogli 📖przeczytać na 📸zdjęciach.
Pamiętajcie jednak że na stosowanie lukrecji powinny uważać osoby mające problemy z niewydolnością nerek, chorujące na nadciśnienie tętnicze i wątrobę oraz kobiety ciężarne i karmiące piersią. Nie wolno jej także łączyć z lekami moczopędnymi, antyarytmicznymi i sterydowymi.

14.01.2019 by Magdalena


M

MAJERANEK
Ma bardzo wiele właściwości 💪 prozdrowotnych, o czym przeczytacie na 📸 zdjęciach poniżej.
Jeśli używamy świeżego zioła powinniśmy dodawać, je pod koniec 🍲gotowania, natomiast suszone można użyć już na początku.
Pamiętajcie jednak, iż Majeranek spożywany w nadmiernych ilościach może przyczyniać się do powstawania bólów głowy oraz upośledzać układ nerwowy.


21.01.2019 by Magdalena


MNISZEK LEKARSKI.
Popularny i znany jako Mlecz, kojarzony jest przez większość ludzi jako chwast.
Tymczasem roślina ta jest bardzo bogata we wszelkiego rodzaju składniki prozdrowotne. Młode liście mniszka możemy dodawać do sałatek, a kwiaty i korzenie służą do przygotowywania naparów i syropów stosowanych przy chorobach górnych dróg oddechowych.

29.01.2019 by Magdalena


O

OREGANO.
🌿 Roślina ta ceniona jest ze względu na jej właściwości  lecznicze, jak też jako aromatyczna przyprawa 🍲 w kuchni.
Oregano w połączenie z oliwą jest dobre na reumatyzm i zwichnięcia. Amerykańscy badacze twierdzą też, że posypanie 🥩 mięsa do grillowania tą przyprawą hamuje powstawanie substancji rakotwórczych w tego rodzaju potrawach. Więcej informacji 📖 przeczytacie na 📸zdjęciach poniżej.

05.02.2019 by Magdalena


OSTROPEST PLAMISTY. Pamiętam jak zobaczyłam po raz pierwszy ten produkt, w którymś z dyskontów i zastanawiałam się na co jest dobry.
Dziś wiem, że to doskonałe remedium na wszelkie problemy z wątrobą. Stosuje się go także przy dolegliwościach żołądkowych. Można go dodawać do herbaty (2 łyżeczki dziennie) lub sporządzać z niego napar.

11.02.2019 by Magdalena


P

Już nie mogę doczekać się 🌱wiosny, będę ją zbierać i wrzucać do robionych soków… mowa oczywiście o młodej POKRZYWIE.
Roślina ta ma niewątpliwe wiele właściwości leczniczych, jest bogata w witaminy oraz wiele minerałów.
Zawarte w niej pochodne tyrozyny mają działanie antyhistaminowe są więc dobre przy wszelkiego rodzaju alergiach. Natomiast jej właściwości bakteriobójcze sprawiają, że można ją wykorzystywać przy różnego rodzaju chorobach skórnych oraz problemach w jamie ustnej.Wyciągi z pokrzywy poprawiają też kondycję włosów oraz są dobre na laktację. Więcej informacji 📖przeczytacie ze zdjęć.

22.02.2019 by Magdalena


R

ROZMARYN
Dawniej uważany za symbol  miłości i wierności. Obecnie stosowany jako przyprawa i roślina  lecznicza. Uznaje się, że rozmaryn chroni komórki trzustki przed degradacją, dlatego polecany jest osobom chorym na cukrzycę.
👉O tych i innych właściwościach tej rośliny 📖 przeczytacie na 📸zdjęciach poniżej.

08.03.2019 by Magdalena


RUMIANEK roślina, którą niemal każdy stosuje ze względu na jej ogrom właściwości leczniczych.
Na 📸 zdjęciach możecie 📖 przeczytać w czym jest pomocna.
Przypominam jednakże, że mimo zawartości chamazulenu, który ma właściwości antyalergiczne, rumianek potrafi niektórych uczulać, zwłaszcza jak jest stosowany zewnętrznie.

15.03.2019 by Magdalena


SKRZYP POLNY jest zaliczany do ziół o największej mocy 💪
Dzieje się tak, ponieważ ma rozliczne właściwości lecznicze, ze względu na zwartość flawonoidów, wielu związków mineralnych zwłaszcza krzemu, kwasów organicznych i steroli roślinnych.
Jak to zwykle bywa z 🌱 ziołami, niektórzy mają przeciwwskazania do ich używania. Nie zaleca się go osobom z zaburzeniami pracy serca i nerek,
z kłębuszkowym zapaleniem nerek oraz dną moczanową, a także kobietom 🤰 w ciąży i w okresie laktacji 🤱


19.03.2019 by Magdalena


Po malutku zbliżamy się do końca cyklu Leki z Bożej Apteki – dziś 🕵‍♂podejrzymy właściwości SZAFRANU – najdroższej przyprawy świata, uzyskiwanej ze znamion słupków krokusa uprawnego. Wykorzystywany w lecznictwie od 3 tysięcy lat uznawany był m.in. za afrodyzjak 💕. Obecnie zwraca się uwagę na jego właściwości przeciwnowotworowe oraz wiele innych, o których 📖 przeczytacie na 📷 zdjęciach poniżej.

05.04.2019 by Magdalena
______________________________________________________________________________


SZAŁWIA.
Roślina powszechnie używana w ziołolecznictwie od dawien dawna, ze względu na zawartość olejków eterycznych, flawonoidów oraz witamin i składników mineralnych. Oprócz właściwości leczniczych poprawia też samopoczucie oraz wygląd skóry.
Osoby przyjmujące antydepresanty oraz kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny być ostrożne przy stosowaniu szałwii. 

26.04.2019 by Magdalena
______________________________________________________________________________

Ostatnia 🌱 roślina w Cyklu „Leki z Bożej apteki” – TYMIANEK.
Ma wiele właściwości leczniczych, o czym 📖 przeczytacie na 📷 zdjęciach, ale UWAGA‼ należy uważać, żeby z nim nie przesadzić… Ze względu na zawartość Tymolu zbyt duża ilość wyciągu z tymianku może powodować 🤮nudności, wymioty, zapalenie żołądka, problemy z oddychaniem, a nawet zatrucie śmiertelne. Szczególnie powinny na niego uważać 🤰 kobiety w ciąży.
Jak powiedział Paracelsus „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”.

06.05.2019 by Magdalena