Pory roku – zadbaj o siebie – JESIEŃ

,

Jesień to sezon podczas którego musimy bardziej zwrócić uwagę na naszą odporność. W poniższym wpisie będę Wam prezentować różne porady, jak można sobie pomóc o tej porze roku.

Jesienią 🍁🍁🍁 warto zadbać o swoją odporność m.in. poprzez jedzenie kiszonek, które zawierają pożyteczne dla naszych jelit bakterie.
Są naturalną barierą ochronną dla 🤧 😷 atakujących nas zarazków.

Jesienią 🍁🍁🍁 czujemy się bardziej ospali i zmęczeni, łatwo dekoncentrujemy się. Dlatego warto zadbać o lepsze samopoczucie i dostarczyć sobie komponentów, które pozwolą nam lepiej przetrwać ten trudny okres. Zawarte w 🌰 🌰 orzechach składniki korzystnie oddziałują na pracę  układu krążenia, a także 🧠 mózgu i całego układu nerwowego.

🍁🍂🍁 Jesień, jesień…. jest zimniej, więc bardziej nam się chce czegoś słodkiego. Dobrym i zdrowym źródłem energii będzie 🍫gorzka czekolada. Wspomoże też ona nasze procesy myślowe, zwłaszcza pamięć i koncentrację.

🍁🍂🍁Jesień, jesień, jesień…. w chłodniejsze dni nie chce nam się za bardzo pić. Jednakże należy pamiętać o dobrym 💧 nawodnieniu, które wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu i dobre samopoczucie. Tu na pomoc przyjdą nam rozgrzewające, aromatyczne herbaty.

🍁🍂🍁Jesień, jesień, jesień…. mamy🌦 mało słońca, a co za tym idzie braki witaminy D3. Warto więc zadbać o suplementację, dobrze ją podawać wraz z witaminą K, gdyż łatwiej wchłania się do kości.
Dawki witaminy D3 dla
– dorosłych 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0 µg/dobę)
– dzieci od 1 r.ż. do 18 lat – 600-1000 IU/dobę (15,0-25,0 µg/dobę)

🍁🍂 Jesień, jesień, jesień… teraz już rzeczywiście zrobiło się zimniej.
W cyklu Leki z Bożej apteki pisałam Wam o KURKUMIE, dziś o tym jak można ją wykorzystać.
Jeżeli nie chcecie 🤧 chorować i podnieść swoją odporność, to zróbcie sobie Pastę z kurkumy. 8 minut roboty, przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce do 2-3 tygodni.
Możemy dodawać ją do płatków owsianych, 🥣 zup, sosów, kanapek. Jest naturalnym lekarstwem. 📜Przepis na 📸zdjęciu.

🍁🍂🌧🌫 Jesień, jesień, jesień… na długie jesienne popołudnia i wieczory polecam zupy 🍲.
Rosoły i zupy warzywne dostarczą nam dużą dawkę energii i ciepła, które utrzyma się znacznie dłużej w organizmie niż to uzyskane przez picie herbat  .
O tej porze roku w naszych wywarach powinny królować warzywa korzeniowe🥕🥔 , dobrze jest też stosować soczewicę oraz różnego rodzaju fasole, które mogą posłużyć jako zagęstniki w zamian mąki.
Warto też pomyśleć nad zastosowaniem Kuchni Chińskiej i jej teorii pięciu przemian, w której to potrawy zachowują większą energetyczność poprzez długie gotowanie🔥.

🍁🍂🌧🌫 Jesień, jesień, jesień… czas kiedy warto dodatkowo zadbać o siebie, gdyż jesteśmy bardziej narażeni na 🤧 przeziębienia i choroby. W tym okresie polecam „odstąpić” od jedzenia na śniadanie tradycyjnych 🥪 kanapek, zastąpimy je 🥘 ciepłymi posiłkami. Tradycjonaliści mogą zjeść 🍳 jajecznice lub omlety, Ci którzy lubią kasze i płatki mogą delektować się ciepłymi 🥣owsiankami i jaglankami. Nasz organizm będzie od rana rozgrzany i pełen energii do pokonywania codziennych wyzwań