Pulpeciki indycze z jarmużem
Dzisiaj kolejna propozycja obiadowa z serii Marka Zaremby. Pulpety z mlekiem kokosowym to bardzo ciekawa w smaku potrawa o charakterze rozgrzewającym.
Składniki
Mięso mielone z podudzia indyka (ze skórą)- 300 g
Jarmuż – 250 g
Cebula czerwona 200 g
Pomidory z puszki (krojone) – 200 g
Mleko kokosowe bez cukru – 125 g – 0,5 Szklanki
Olej kokosowy (stały) 1 Łyżka
Imbir – 10 g
Czosnek – 2 ząbki
Cynamon – 1 łyżeczka
Oregano (suszone) – 1 łyżeczka
Pieprz cayenne 1 szczypta
Kurkuma – 1 szczypta
Do mielonego mięsa dodaj pokrojone w kosteczkę jarmuż i cebulkę, wyciśnięty czosnek. Dopraw solą i wymieszaj. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi uformuj kuleczki o średnicy ok. 3 cm i odstaw na 20 minut do lodówki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojoną drugą cebulę, czosnek, utarty imbir i przyprawy, a po chwili pomidory. Dopraw solą i wlej mleko kokosowe, gotuj przez ok. 10 minut pod przykryciem.
Klopsiki upiecz w piekarniku w temp, ok.190 stopni (z termo obiegiem) przez ok. 20 minut. Następnie przełóż do gorącego sosu, wymieszaj.
Podane przeze mnie proporcje są na 3 porcje.
1 porcja zawiera – 303 kcal – 375 g
Białko – 24,6 g
Tłuszcze – 16 g
Węglowodany – 10,8 g
Błonnik – 7,3 g