Sorbet truskawkowy z awokado

truskawkowy

Mamy obecnie sezon na truskawki, wykorzystując więc tę porę roku przedstawiam Wam propozycję niekonwencjonalnego sorbetu truskawkowego.  Jako osoba unikająca dosładzania potraw, zamiast cukru dodałam banana. Ci którzy nie potrafią obejść się bez cukru mogą sorbet dosłodzić, wystarczy go spróbować po zmiksowaniu wszystkich składników.

Chciałam też zwrócić uwagę, że możemy robić różne wersje tego deseru, zamiast truskawek możemy użyć malin, jeżyn, bądź borówek.

Składniki
Truskawki 500 g
Awokado 120 g – 1 sztuka
Banan 255 g – 1 sztuka

Wszystkie sładniki miksujemy przekładamy do puchraków i wkładamy do zamrażarnika na 5-10 minu. Na koniec dekorujemy owocami, możemy też posypać wiórkami kokosowymi

Podane przeze mnie proporcje są na 4 – 5 porcjj

1 porcja zawiera – 154 kcal ok.219  g w

Białko –  2,1 g

Tłuszcze – 5,3 g

Węglowodany –22,4 g

Błonnik –  4,3 g

Wymiennik Węglowodanowy – 2,3

Truskawki – są źródłem beta-karotenu i witamin z grupy B oraz żelaza,  wapnia, potasu i magnezu.Mają właściwości przeciwnowotworowe, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, mają niski IG polecane są więc cukrzykom
Awokado –  jest źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego), a także witaminy C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, cynk, miedź i mangan. Dużą zaletą tego owocu jest również zawartość dobrej proporcji Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 6 do Omega 3.
Banan –   jest dobrym źródłem witaminy C, B1, B2, B3, B5, B6 i B9 oraz potasu, magnezu, miedzi, manganu i fluoru. Owoc ten zawiera również dużo błonnika, enzymów, olejków eterycznych, kwasu jabłkowego, fitosteroli i flawonoidów. Ze względu na dużą ilość tryptofanu banany zalecane są przy leczeniu depresji. Wiele badań wskazuje na profilaktyczny i leczniczy wpływ tego owocu, koncentrując się na jego działaniu przeciwzapalnym, przeczyszczającym, przeciwwymiotnym. Warto wiedzieć, że banany mało dojrzałe mają znacznie niższy indeks glikemiczny.