Owsiany baton czekoladowo-orzechowy

Dziś w nasz kulinarny czwartek zaproponuję Wam coś słodkiego, oczywiście zdrowego 😉
Przepis zaczerpnięty od mojej pacjentki, troszkę przeze mnie zmodyfikowany – Owsiany batonik czekoladowo-orzechowy

Składniki:

Płatki owsiane górskie – 100 g
Mleko spożywcze –0,5 szklanki
Masło orzechowe – 13 łyżeczek
Kakao – 2 łyżki
Orzechy włoskie – 2 łyżki
Żurawina – 2 łyżki
Pestki z dyni – 2 łyżki
Syrop klonowy – 3 łyżki
Cynamon – 1 łyżka
Sól – szczypta

Przygotowanie:

Do płatków owsianych wlewamy ćwiartkę szklanki mleka i odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodajemy do nich resztę mleka i resztę składników (orzechy włoskie troszkę siekamy), po czym wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do małej foremki silikonowej lub do metalowej wyłożonej papierem i wkładamy na noc do lodówki.

Cały baton  waży  ok 550 g ma 2176 kcal – więc z pewnością należy go sobie porcjować.
W całym batonie mamy:

Białka – 73 g
Tłuszczy – 141 g
Węglowodanów – 145,7 g
Błonnika – 24,7 g
Wymiennika węglowodanowego – 14,6

Płatki owsiane – Owies jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Możemy znaleźć w nim cenne białka, skrobię, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, a także witaminy z grupy B, witaminę  E, foliany, żelazo,  magnez, cynk i selen. O zbawiennej roli owsa przeczytacie tutaj 
Kakao –jest bogate w witaminy A, E i z grupy B oraz żelazo, wapń, magnez i fosfor Kakao poprawia pamięć, zapobiega chorobom układu trawienia, łagodzi stres, poprawia nastrój, jest dobre na kaszel, przeciwdziała nowotworom ze względu na ogromną liczbę antyoksydantów.
Syrop klonowy – jest źródłem manganu, cynku, wapnia, sodu, potasu, żelaza i magnezu oraz witamin z grupy B. Ze względu na zawartość antyoksydantów ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe. Jest dużo lepszą alternatywą do słodzenia niż cukier.
Żurawina suszona– zawiera dużą ilość błonnika, antyoksydantów, flawonoidów, witaminę B6, B5 C, E, K1, a także potas, mangau, miedź i jod.  Żurawina ma działanie moczopędne i oczyszczające drogi moczowe. Działa również przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwalergicznie.
Orzechy włoskie – są bogatym źródłem błonnika, argininy (redukującej ryzyko choroby wieńcowej), a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 wykazujących działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe, poprawiających stan włosów, skóry i paznokci, wspomagających układ nerwowy i układ krążenia, obniżających poziom cholesterolu.   Orzechy włoskie są cennym dostawcą kwasu foliowego zapobiegającego wzrostowi stężenia homocysteiny we krwi,  jednego z czynników ryzyka chorób układu krążenia na tle miażdżycy. Oprócz witaminy B9 orzechy są także bogate w witaminę B1, B6, fosfor, miedź, mangan oraz cynk. Znajdziemy w nich także pewne ilości selenu, potasu, żelaza, wapnia, witaminy E,  B2,  B3 i B5.
Pestki z dyni  dostarczą nam witamin z grupy B, a także magnezu, cynku, wapnia, żelaza, potasu, manganu i selenu
Cynamon – jest dobrym źródłem wapnia, żelaza i manganu. Przyspiesza  przemianę materii, polepsza proces trawienia , ma działanie antynowotworowe, a także reguluje pracę nerek. Zawiera błonnik pokarmowy oraz zapobiega nadkwaśności.