Cukinia faszerowana dzikim ryżem

cukinia faszerowana

Dzisiaj propozycja obiadowa. Cukinia faszerowana dzikim ryżem

Składniki
Cukinia – 600 g
Dziki ryż – 100 g
Pieczarki – 120 g
Oliwa z oliwek – 6 łyżeczek
Pomidor – 70 g
Żółty ser -15 g
Natka pietruszki – 3 łyżeczki

Przygotowanie

1. Ryż ugotuj w małej ilości wody
2. Pieczarki i cebulkę pokrój w kosteczkę i podduś na oliwie, na koniec dodaj pokrojonego w kostkę pomidora.Wymieszaj wszystko z ryżem i posiekaną natką pietruszki
3. Cukinię przekrój, wydrąż środek i  piecz 20 minut w 180 stopniach, potem wyjmij na chwilę, by do wydrążonych środków włóżyć przygotowany farsz. Posyp potartym żółtym serem i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 2 porcje.

1 porcja zawiera –  328 kcal ok. 487g

Białko –  15,5 g

Tłuszcze –  8 g

Węglowodany –  43,8 g

Błonnik – 8,4 g

Wymiennik Węglowodanowy – 4,4

Cukinia – niskokaloryczne warzywo będące  dobrym źródłem witamin A, C, B1, B2, B5, B6, B9 i K oraz składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu. Dzięki zawartości odżywczej cukinia wspomaga układ nerwowy i przemiany metaboliczne, ma działanie antyoksydacyjne, dobrze wpływa na wzrok, skórę, włosy i paznokcie.
Cebula –  zawiera potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, a także witaminy z grupy B, a także witaminę E i witaminę Cebula ma też doskonałe działanie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Dziki ryż – źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz żelaza, potasu, manganu. Ma w sobie bardzo wiele antyoksydantów. Ze względu na brak zawartości sodu jest dobry dla osób z nadciśnieniem tętniczym  oraz dla osób chorujących na cukrzycę ze względu na niski IG. Przyspiesza przemianę materii oraz usuwanie toksyn z organizmu przez co zaleca się go przy odchudzaniu.
Pieczarki – zawierają witaminy z grupy B, trochę witaminy C i D, a także żelazo, fosfor, magnez, potas, sód i cynk. Są także źródłem błonnika w postaci beta-glukanu obniżającego poziom cholesterolu we krwi. Pieczarki ze względu na zawartość antyoksydantów, mają działanie przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne.
Pomidory – to bogate źródło: witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, K, E, błonnika, biotyny, potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Zawierają one też istotny antyoksydant – likopen zapobiegający rakowi prostaty i szyjki macicy.
Pomidory – to bogate źródło: witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, K, E, błonnika, biotyny, potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Zawierają one też istotny antyoksydant – likopen zapobiegający rakowi prostaty i szyjki macicy.
Żółty ser –
Natka pietruszki – ma właściwości antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicze oraz jest dobra na anemię. Jest bogatym źródłem witaminy A, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, sodu, witaminy z grupy B oraz błonnik. Zawiera o wiele więcej witaminy C, niż cytrusy, czy papryka czerwona.