Zapiekanka ziemniaczana


Jeśli lodówka świeci Wam pustkami i niespecjalnie macie pomysł na obiad, polecam zapiekankę ziemniaczaną.

Składniki 
Ziemniaki – 680 g
Cebula – 240 g – 2 sztuki
Pieczarki  – 100 g
Pomidory – 420 g – 3 sztuki
Jajka – 6 sztuk
Ser żółty – 130 g
Natka pietruszki – 15 g
Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Przygotowanie
Jajka i ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i kroimy w plasterki. W międzyczasie cebulę i pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oliwie. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na nich warstwę cebuli i pieczarek, potem pokrojone w plasterki pomidory, a na końcu plasterki jajek. Każdą warstwę doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec całość posypujemy startym żółtym serem.  Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Po wyjęciu posypujemy natką pietruszki.

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 4 porcje.

1 porcja zawiera – 404 kcal ok. 460 g

Białko –   25 g

Tłuszcze –  19 g

Węglowodany –  35,6 g

Błonnik –    6,5 g

Wymiennik Węglowodanowy  – 3,6

Ziemniaki  –  to doskonałe źródło beta-karotenu, witamin z grupy B,witaminy C, E  oraz potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi i manganu. Mająwłaściwości obniżające ciśnienie krwi, są dobre na zaparcia i przy  problemach z układem pokarmowym. Ponadto wzmacniają śledzionę, łagodzą stany zmęczenia i stres, poprawiają przemianę materii. Są dobre na zdrowe zęby i kości.
Jajko – zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne oraz witaminy z grupy B , witaminy A, D, E, K. Jaka są też źródłem kwasów omega 3 a także fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Zawarta w jajkach lecytyna dobrze działa na wątrobę, przyczynia się do rozpuszczania cholesterolu w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Składnik ten poprawia również funkcjonowanie układu nerwowego.
Cebula –  zawiera potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, a także witaminy z grupy B, a także witaminę E i witaminę Cebula ma też doskonałe działanie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Pieczarki – zawierają witaminy z grupy B, trochę witaminy C i D, a także żelazo, fosfor, magnez, potas, sód i cynk. Są także źródłem błonnika w postaci beta-glukanu obniżającego poziom cholesterolu we krwi. Pieczarki ze względu na zawartość antyoksydantów, mają działanie przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne.
Pomidory – to bogate źródło: witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, K, E, błonnika, biotyny, potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Zawierają one też istotny antyoksydant – likopen zapobiegający rakowi prostaty i szyjki macicy.
Natka pietruszki – ma właściwości antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicze oraz jest dobra na anemię. Jest bogatym źródłem witaminy A, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, sodu, witaminy z grupy B oraz błonnik. Zawiera o wiele więcej witaminy C, niż cytrusy, czy papryka czerwona.
Oliwa z oliwek – to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie wynika z zawartości antyoksydantów, witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz składników mineralnych tj. potas, magnez czy fosfor.