Zielony sok oczyszczający

Na dzisiaj przygotowałam Wam propozycję na sok. Marek Zaremba poleca go na detoksykację. Jeśli macie wyciskarkę ślimakową, bądź blender zrobicie go szybciutko, ciesząc się jego smakiem i walorami zdrowotnymi

Produkty
Jarmuż – 30 g
Szpinak – 90 g
Jabłko –  150 g
Woda mineralna niegazowana – 1/2 szklanki
Wyciśnięta cytryna – 1 łyżeczka

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 1 porcję – wysoka szklanka

1 porcja zawiera –  107,4 kcal

Białko –  4 g

Tłuszcze –  1,2 g

Węglowodany –  17 g

Błonnik –  6 g

Wymiennik Węglowodanowy – 1,7

 

Jarmuż – jest źródłem witamin z grupy B a także witamy A, C i  K oraz potasu, fosforu, magnezu, żelaza, sodu, cynku  i wapnia. Dzięki antyoksydantom ma silne działanie przeciwnowotworowe,  oczyszcza organizm, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy  i osteoporozie, ma działanie przeciwzapalne. Doby przy odchudzaniu.
Jabłko –  jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, beta karotenu, E, K oraz błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny, fitosteroli i antyoksydantów, wpływając tym na stan naszej skóry i zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory. Jeżeli chodzi o składniki mineralne, to jabłka zawierają głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo  Owoce te pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ułatwiają walkę z nadmiarem kilogramów, wspomagają nasz układ immunologiczny i trawienny.
Szpinak –  jest źródłem witamin z grupy B a także witamy A, C, E i K oraz potasu, fosforu, magnezu, żelaza, sodu, cynku, jodu, manganu  i wapnia. Dzięki antyoksydantom działa przeciwnowotworowo. Ma też działanie wspomagające wzrok, zwiększające odporność, regulujące ciśnienie krwi, obniżające poziom cholesterolu, wzmacniające kości, zapobiegające osteoporozie. Jest dobry na odchudzanie
Cytryna zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy B1, B6, B9, potas i wapń. Ma silne właściwości odkwaszające.