Gulasz mocy z dynią

gulasz

Dziś coś rozgrzewającego we wciąż aktualnym sezonie na dynie. Tym razem wypróbowywałam kolejny przepis Marka Zaremby – GULASZ MOCY z dynią. Bardzo aromatyczny i kruchy, wspaniały na chłodniejsze dni.

Składniki
wołowina bez kości – 50 dg
cebula 200 g
czosnek 2 ząbki
dynia – 470 g po obraniu
woda – 2 szklanki
czerwone wino wytrawne – 1 szklanka
imbir –  2 plastry
przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, goździki, sól

Przygotowanie
Wołowinę i dynię pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć do niej mięso, podsmaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy  mieszając podsmażaj jeszcze około minuty, po czym wlej wino. Gdy połowa sosu odparuje dolej wodę i gotuj jeszcze przez pół godziny. Następnie dodaj dynię i duś przez jakieś 20 minut, aż stanie się miękka. Gulasz podawaj z kaszą bądź komosą ryżową.

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na  3 porcje.

1 porcja zawiera –235  kcal ok. 355 g

Białko –   7 g

Tłuszcze –   7,9 g

Węglowodany –   14,1 g

Błonnik –    6,7 g

Wymiennik Węglowodanowy  – 1,4

Dynia – jest źródłem witaminy A, C i E oraz witamin z grupy B a także potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu i wapnia. Wspomaga odchudzanie, wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie i pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, niweluje zaparcia, zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę. Jest dobra na wzrok, stan włosów, paznokci i skóry, a także wzmacnia wątrobę i nerki.
Cebula –  zawiera potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, a także witaminy z grupy B, a także witaminę E i witaminę Cebula ma też doskonałe działanie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie,  a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz  składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu
Imbir – to przyprawa, która ułatwia trawienie, łagodzi mdłości i bóle menstruacyjne, chroni przed powstawaniem zakrzepów,  leczy przeziębienia, migreny, działa moczopędnie, dba o jamę ustną, poprawia ukrwienie mózgu oraz rozgrzewa organizm. Jest źródłem witamin z grupy B zwłaszcza kwasu foliowego oraz witaminy C, E , wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, sodu, miedzi, manganu i selenu.
Goździki – są pierwsze na liście wśród przypraw zawierających największą ilość antyoksydantów. Wzmacniają żołądek i nerki oraz układ odpornościowy. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, oczyszczające z toksyn, antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia się.
Czerwone wino – ze względu na zawartość resweratolu (antyoksydant) ma działanie przeciwnowotworowe, wspomaga układ krwionośny i pokarmowy, chroni przed chorobami serca i nadciśnieniem. Zawiera  potas, magnez i wapń.