Przyswajamy owoce i warzywa – czyli ich natura, zasadowość oraz wartości odżywcze

,

owoce i warzywa

Od dzisiaj w cyklu przyswajania owoców i warzyw, będę tu wrzucać, wpisy dotyczące zasadowości, natury termicznej i prozdrowotnej tych produktów oraz zawartych w nich składników odżywczych.

A

B

Czy wiecie, że…
– przed gotowaniem należy brokuła🔪 pokroić, aby doszło do powstania Sulforafanu – antyoksydantu
– najlepiej 👨‍🍳 gotować brokuła 🌫 na parze, bo wtedy ginie najmniej Sulforafanu
– działanie antyrakowe brokułu jest wzmocnione, gdy spożywamy go z pomidorami 🍅
– tak jak wszystkie kapustne, należy go gotować bez przykrywki, aby🗯ulotniły się goitrogeny przyczyniające się do zaburzenia gospodarki jodem w organizmie


Czy wiecie, że niedojrzałe buraki ćwikłowe, są mniej kaloryczne od buraków dojrzałych, bo w 89 % składają się z wody 
Najbardziej  wartościowe są buraki pieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem.
Jeżeli natomiast chcecie w pełni skorzystać z bogactwa składników odżywczych znajdujących się w nich, to pijcie surowy sokz buraków.


Bataty  czyli słodkie ziemniaki możemy je jeść pieczone, grillowane i ugotowane ze skórką.
23.03.2018/by Magdalena


bakłażan

Nazywany jest  inaczej 🍐 gruszką miłości, może dlatego, iż uważany jest za afrodyzjak.
Potocznie zaliczany jest do warzyw, ale tak naprawdę jest owocem – jagodą.
Bakłażana najlepiej jest przyrządzać z ziołami tj.  czosnek tymianek, estragon, przed zjedzeniem trzeba go posolić, aby stracił swój gorzki posmak.

26.03.2018/by Magdalena


C

cebula

Warzywo często wykorzystywane przez nasze babcie podczas leczenia przeziębień, sok z niej jest doskonałym środkiem antyseptycznym.
A wiecie, że  … cebula jest też dobra na kaca, ze względu na wspomaganie pracy wątroby 
Dobrze jest ją też spożywać, przy zastojach wody w organizmie, gdyż usuwa ona jej nadmiar.

28.03.2018/by Magdalena


Jest doskonała przy dietach odchudzających ze względu na jej bardzoniską kaloryczność, Najczęściej ją 🍳smażymy, pieczemy i 🍲 dusimy, ale jest też doskonała w formie surowej, potarta na tarce, posolona, odciśnięta oraz skropiona sokiem z cytryny i oliwą.
29.03.2018/by Magdalena



Pamiętajcie , żeby nie pić herbaty z cytryną, Nieprzyswajalne aluminium znajdujące się w  herbacie zmienia się po dodaniu 🍋 cytryny w łatwo wchłanialny cytrynian glinu, który odkłada się w komórkach naszego organizmu uszkadzając je.Jest to szczególnie niebezpieczne dla 🧠 mózgu i sprzyja ryzyku zachorowania na Alzheimera.
30.03.2018/by Magdalena



To chyba jeden z bardziej lubianych przez nas i przez ptaki owoców, należy jednak uważać na zjadaną ilość, ze względu na ich ciężkostrawność.
Czy wiecie, że… im owoc czereśni ciemniejszy, tym ma więcej wartości odżywczych.
Ze względu na dużą zawartość cukru są niewskazane dla cukrzyków oraz osób odchudzających się.
03.04.2018/by Magdalena


D


Daktyle bardzo dobrze sprawdzają się jako substytut cukru w przepisach. Ich zaletą jest to, że najczęściej nie są suszone przemysłowo tylko naturalnie, dzięki czemu nie zawierają niezdrowych substancji, warto jednak sprawdzać to na opakowaniach.
Czy wiecie, że…. daktyle w krajach arabskich uważane są za afrodyzjaki,
Wbrew powszechnym mitom, mimo dużej kaloryczności daktyle są dobre w dietach  odchudzających ze względu na długo utrzymujące się uczucie sytości po zjedzeniu ich.
 Nie zalecane są natomiast osobom z insulinoopornością i chorym na cukrzycę.
05.04.2018/by Magdalena


Czy wiecie, że… Świeże nasiona z dyni zjedzone na czczo, to naturalna metoda na pozbycie się 🐛 robaków i pasożytów przewodu pokarmowego, dzięki znajdującej się w pestkach kukurbitacynie uszkadzającej układ nerwowy pasożytów.

06.04.2018/by Magdalena


F

Ze względu na ogromną ilość gatunków (do 96) i odmian fasoli oraz wartość odżywczą, jest ona stosowana w wielu 🍲kuchniach świata. Warzywo to ma więcej białka niż mięso, bo aż 22%.
Dobrze jest moczyć nasiona fasoli, żeby skrócić jej proces gotowania. Należy jednak pamiętać  , że aby zachować wszystkie składniki mineralne i witaminy w niej zawarte trzeba ,  gotować ją w tej samej wodzie, w której była moczona.
Aby zwiększyć przyswajalność żelaza zawartego w fasoli, dobrze jest łączyć ją z produktami bogatymi w witaminę C, np. z natką pietruszki czy papryką.
Uwaga fasolka szparagowa w postaci surowej jest trująca ze względu na zawartość toksalbuminy.
10.04.2018/by Magdalena


koper

FENKUŁ – czyli koper włoski, chętnie i często spożywany przez Włochów. Uznawany jest jako afrodyzjak dla mężczyzn. Znalazł duże zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na kaszel, kolki, wzdęcia i laktację.
Przyrządzamy go obierając zewnętrzne liście bulwy, ocinając jej liście i spód, a następnie kroimy w kostkę do sałatki lub w talarki do smażenia
UWAGA ‼ ‼  Ze względu na dużą ilość olejków eterycznych nie powinien być spożywany w okresie ciąży.

12.04.2018/by Magdalena


figa

Figi to owoce, które nieczęsto goszczą na naszych stołach, a szkoda.
Są polecane zwłaszcza osobom pijącym duże ilości  kawy, ze względu na wysoką zawartość magnezu i wapnia
Czy wiecie że…. 100 g suszonych fig dostarcza, taką porcję wapnia jak 🥛 szklanka mleka.
Pozytywnie wpływają również na 👀 wzrok, wygląd skóry, pamięć i koncentrację. Zapobiegają także chorobom dziąseł.

13.04.2018/by Magdalena


G

granat
Granat w wielu kulturach uważany za symbol życia i płodności.
Uznawany jest za afrodyzjak, sok z niego przeciwdziała impotencji i rakowi prostaty.
Zawartość m.in. polifenoli w granacie sprawia, że ma on wiele pozytywnych właściwości.

16.04.2018/by Magdalena


grejpfrut

Owoc ten polecany jest kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego.
Czy wiecie, że…. 🔎 najzdrowszy jest grejpfrut 🔴 czerwony ze względu na największa zawartość witaminy C, likopenu i karotenoidów
Natomiast odmiana zielona zawiera więcej antyoksydantów
Wyciąg z pestek grejpfuta wspomaga leczenie wrzodów oraz przeziębień ze względu na skoncentrowaną ilość witamin i falwonoidów.
Owoce te są też doskonałe przy odchudzaniu, nie tylko ze względu na niską wartość kaloryczną, ale także ze względu na białą błonkę pokrywającą owoc, nie warto więc go skrupulatnie obierać.

17.04.2018/by Magdalena


 

Gruszka
Czy wiecie, że…… gruszki jako jedne z niewielu owoców zawierają jod.
Dobrze jest nie obierać gruszek, gdyż to właśnie skórka jest 💪najbogatsza w cenne składniki.
Uwaga na b.dojrzałe gruszki z brązowymi plamami – lepiej ich nie jeść, bo zawierają one rakotwórcze mitoksyny.
18.04.2018/by Magdale17.04.2018/by Magdalenana


 

groch

Bywa że niechętnie 😕  jemy groch ze względu na problemy ze wzdęciami. Dlatego dobrze jest łączyć go w posiłkach z warzywami liściastymi, 🍅 pomidorami, neutralizuje to nieprzyjemne dolegliwości.
Czy wiesz, że….. aby poprawić trawienie grochu oraz przyswajalność zawartych w nim minerałów, dobrze jest 💧 💧moczyć go przez 12 godzin zmieniając kilkakrotnie wodę, a potem gotować w świeżej wodzie, sprzyja to wypłukaniu kwasu fitynowego.
Uwaga osoby mające problemy z tarczycą nie powinny sięgać po groch ze względu na zawarte w nim tioglikozydy zaburzające wchłanianie jodu

20.04.2018/by Magdalena


J
jabłko

23.04.2018/by Magdalena


jagody

Zdrowe, sezonowe owoce, na które czekamy z utęsknieniem. Dobre zarówno w postaci surowej, jaki i przetworzonej.
Czy wiecie, że…. jagody mają działanie przeciwpasożytnicze.  Liście jagód natomiast mają właściwości przeciwzapalne zarówno w chorobach układu moczowego, jak i przewodu pokarmowego.
Pamiętajcie , aby nie myć jagód, które nie będą od razu spożyte, w lodówce można je przetrzymywać do 7 dni.

24.04.2018/by Magdalena


Jarmuż niedawno wrócił „do łask” na naszych stołach, ze względu na to, iż jest uważany za cudowne warzywo, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.
Można podawać go na surowo, miksować w koktajlach, smażyć, blanszować, gotować i piec.
Czy wiecie, że …. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż🥛 mleko. Zawarte w nim luteina i zeaksantyna zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.
Pamiętajcie o  gotowaniu jarmużu bez przykrycia, aby ulotniły się niekorzystne dla organizmu goitrogeny.
Nie powinien być jedzony w postaci surowej przez osoby chorujące na nerki oraz mających problem ze stawami ze względu na zawartość szczawianów.
25.04.2018/by Magdalena


Czy wiecie, że ….. ze względu na dużą zawartość antyoksydantów jeżyny są wpisane na listę ORAC czyli listę produktów, które w  wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem wolnych rodników.

W medycynie naturalnej sok z jeżyn stosowany jest na przeziębienia i zwalczanie drobnych infekcji, a napar z liści przeciwbiegunkowo.
Jeżyny są też dobre w dietach redukcyjnych w związku z dużą ilością błonnika oraz dla cukrzyków ze względu na ich  niski indeks glikemiczny.
27.04.2018/by Magdalena


K

 

Od jakiegoś czasu na naszych stołach pojawiły się inne odmiany tego warzywa, występujące w kolorze jasnozielonym i fioletowym.
Czy wiecie, że ….  kalafior zawiera dużo antyoksydantów, gdy jemy go z dodatkiem kurkuminy jest dobry w profilaktyce raka prostaty i pęcherza.
UWAGA  – Pamiętajcie o gotowaniu kalafiora bez przykrycia i przechowywaniu go w lodówce do góry łodygą

30.04.2018/by Magdalena


Czy wiecie, że…. Kalarepa ma także jadalne liście, zawierają one więcej wapnia i witaminy C niż zgrubiała część warzywa..

UWAGA – kalarepa nie powinna być jedzona w nadmiarze przez osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy, ze względu na jej działanie wolotwórcze oraz przez osobą cierpiące na zespół jelita drażliwego ze względu na powodowane przez nią wzdęcia.
W sprzedaży oprócz tradycyjnej zielonej kalarepy można kupić odmianę filetową
04.05.2018/by Magdalena



Ma ona wiele odmian, u nas najbardziej popularne są: biała, włoska, czerwona i pekińska.
Sama w sobie jest  niskokaloryczna, jednakże dodatek tłuszczów i kiełbas sprawia, że staje się ona kaloryczna.
Aby pozbyć się właściwości wiatropędnych kapusty dobrze jest ją gotować z koprem włoskim, majerankiem, bądź kurkumą, czy imbirem.
Czy wiecie, że….  młoda kapusta ma więcej witaminy C, niż dojrzała kapusta głowiasta.
Jest to warzywo, które można przechowywać w lodówce nawet do 4 tygodni
Uwaga  kapusty, powinny unikać osoby cierpiące na żylaki (zagęszcza krew) i niedoczynność tarczycy (zawiera wolotwórcze substancje)
07.05.2018/by Magdalena


 

Kokos to owoc, który w formie naturalnej rzadko stosujemy w naszej kuchni, częściej używamy go w postaci wiórek, tudzież mleczka i oleju kokosowego.
Kokos ma dużo właściwości  prozdrowotnych, warto go wrzucić do jadłospisu po ostatnim tygodniu majókowej zwiększonej ilości jedzenia 
Czy wiecie, że……. wytworzona z jego miąższu mąka, ma w sobie najwięcej błonnika spośród wszystkich mąk oraz, że ze względu na brak zawartości glutenu ma ona właściwości hipoalergiczne.
09.05.2018/by Magdalena


Mało popularne u nas warzywo spożywane zwłaszcza w krajach basenu morza Śródziemnego.
Jadalne jest tylko serce kwiatu, jego zewnętrzne twarde łuski należy obrać.
Posiada wiele nieocenionych dla  zdrowia własności. Dzięki zawartości inuliny mającej działanie prebiotyczne korzystnie wpływa na pracę jelit.
10.05.2018/by Magdalena


kasztan jadalny

Na naszych stołach pojawiają sie niezmiernie rzadko. Popularne we Włoszech i Francji, gdzie się je uprawia. 
Najczęściej jedzone w postaci  pieczonej i gotowanej, ale również można je spożywać na surowo, po obraniu ze skórki Uważane są za afrodyzjak.
 Mąka wytworzona z kasztanów nie zawiera glutenu, więc może być stosowana przez osoby chore na celiakię.
Uwaga  kasztany jadalne mogą powodować alergię u osób uczulonych na lateks.
14.05.2018/by Magdalena



Kiwi  zwane jest in. chińskim agrestem ze względu na jego pochodzenie.
Czerwona odmiana kiwi zawiera dużo antocyjaniny mającej właściwości chroniące przed nowotworami i chorobami  serca.
Zawartość luteiny sprawia, że jest dobre na 👀wzrok.
Czy wiecie, że….  nasiona kiwi dają olej bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3
Uwaga  Kiwi jest dość mocno alergizujące, zwłaszcza dla osób uczulonych na lateks, a osoby chorujące na cukrzyce, powinny go unikać ze względu na IG=50
15.05.2018/by Magdalena


Ma różne odmiany – białą, żółtą, czerwoną i niebieską, u nas najbardziej popularna jest żółta -cukrowa.
 Ze względy na zawartość luteiny zaleca się ją kobietom w ciąży, gdyż przyczynia się do lepszego rozwoju płodu. Ma też działanie antyoksydacyjne.
Kukurydza to zboże bez glutenu, polecana jest więc osobom mającym nietolerancję na ten składnik.
Czy wiecie, że….  nie powinniśmy kukurydzy gotować dłużej niż 10-15 minut, a wcześniej dobrze ją schłodzić w zimnej wodzie przez godzinę
Tłoczy się z niej olej bogaty w witaminę E oraz kwasy omega 6.
18.05.2018/by Magdalena


M

Nasze babcie dawały nam  herbatki z malin przy przeziębieniach, ze względu na ich właściwości rozgrzewające, powodujące pocenie się.
Także i liście malin mają wiele właściwości leczniczych ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i garbników, dlatego warto jest robić z nich napary do picia, które są dobre między innymi na biegunki.
Malina dziko rosnąca ma więcej właściwości odżywczych niż ta uprawiana w ogrodach.
Czy wiecie, że…..  maliny przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej
Zawarty w nich kwas elagowy ma działanie przeciwnowotworowe., zwłaszcza przy nowotworach trzustki, jelita grubego i prostaty.
Te delikatne owoce powinny być przechowywane w ciemnych i chłodnych miejscach.
21.05.2018/by Magdalena



Jest to owoc bogaty w pektyny, pozwalający na dłużej utrzymać uczucie sytości i prawidłowy poziom cukru we krwi. Naukowcy z Oklahomy twierdzą, że pomaga ono obniżyć insulinooporność i tolerancję glukozy.
Dzięki zawartości mangiferyny zwalcza wirusy i drobnoustroje oraz ma właściwości antyoksydacyjne.
Czy wiecie, że…. w Azji uźywa się także pestek owocu, z których wyrabia się masło, a młode liście rośliny dodawane są do sałatek.
Mango można przechowywać w lodówce nawet przez 8-10 dni.
Uwaga mimo wielu zalet odżywczych, mango może u niektórych wywoływać alergię.
22.05.2018/by Magdalena


Na  świecie można spotkać nie tylko marchew pomarańczową, ale także żółtą i fioletową.
Czy wiecie, że…..  nie należy przesadzać z ilością jedzonej marchwi (także soków), gdyż możemy dostać na skórze pomarańczowych plam. Surowa marchew ma właścwości „konserwujące” opaleniznę.
Gotowana marchew nie jest wskazana dla cukrzyków ze względu na jej wysoki IG, podczas gdy surowa ma indeks  niski.
Marchew można przechowywać nawet kilka miesięcy, pod warunkiem, że będzie to suche i chłodne miejsce.
25.05.2018/by Magdalena



Nasiona migdałów, które spożywamy zaliczane są do tzw. 🍵 💪Superfoods ze względu na ich wartości odżywcze, a zwłaszcza zawartość antyoksydantów i NNKT.
Czy wiecie, że….  Migdały powinno się 💧 moczyć 12 godzin przed spożyciem, zmieniając wodę kilka razy. Aktywizuje to zawarte w nich enzymy.
Migdały zalecane są 🤰 kobietom w ciąży.
Powinniśmy je💰 kupować w szczelnych opakowaniach, gdyż w tych sprzedawanych na wagę szybko utleniają się NNKT.
28.05.2018/by Magdalena

 



Owoce te poleca się osobom chorym na żylaki ze względu na zawartość flawonoidów wzmacniających ściany naczyń krwionośnych.
Morele jedzone w większych ilościach mają właściwości przeczyszczające.
Z suszonych rozdrobnionych moreli z dodatkiem🥛 mleka można zrobić maseczkę dobą na skórę trądzikową.
Uwaga  nie zaleca się moreli osobom w chorobach wątroby, ze wrzodami i obniżoną funkcją tarczycy.
29.05.2018/by Magdalena


O


Czy wiecie, że….. kolor oliwek jest zależny od fazy ich zbioru i metody obróbki, a nie od odmiany. Oliwki które 🍴spożywamy, są kiszone, surowe nie nadają się do jedzenia, bo są niesmaczne. Mają więc one wszystkie zalety kiszonek, poprawiają florę bakteryjną jelit, poprawiają odporność organizmu i podobno są dobre na depresję.
01.06.2018/by Magdalena



  • Czy wiecie że …. najwięcej antyoksydantów jest w skórce orzechów, dlatego mimo jej gorzkawego posmaku warto spożywać orzechy ze skórką (nie mylić z łupiną) 
    Orzech włoskie mają dwukrotnie więcej antyoksydantów niż inne, uznawane są też za afrodyzjak, poprawiają jakość plemników. Powinny być unikane przez osoby z kamieniami nerkowymi, ze względu na zawartość szczawianów.
    04.06.2018/by Magdalena


    P

skarbnica antyoksydantów, przede wszystkim likopenu.
Owoc jest dobry na zgagę, wzdęcia i zaparcia. Można spożywać również pestki papai, ale nie są one polecane kobietom w ciąży.

05.06.2018/by Magdalena


To kolejne warzywo będące kopalnią zdrowych składników.

Czy wiecie, że ….  wpływa ona korzystnie na potencję, zwiększając libido u kobiet i u mężczyzn.
Ponadto ostra papryka wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.
UWAGA  Kobiety karmiące piersią powinny na początku unikać papryki, która może powodować u dzieci wzdęcia. Nie powinna być również stosowana u osób na diecie lekkostrawnej.
08.06.2018/by Magdalena


pietruszka
Jak wiadomo jemy zarówno korzeń, jaki i liście tego warzywa.
Natka pietruszki to kolejna skarbnica  wartości odżywczych. Jest dobra na anemię, ze względu na połączenie dużej zawartości żelaza, witaminy C i kwasu foliowego
Czy wiecie, że…..  pietruszka łagodzi bóle menstruacyjne i jest pomocna przy leczeniu zapalenia prostaty i przy kamicy nerkowej.
Natka pietruszki oprócz postaci świeżej, może być suszona i  zamrażana, nie tracąc przy tym wartości odżywczych.
Uwaga nie suszyć natki na  słońcu oraz nie  gotować, bo traci witaminę C, do zupy dobrze dodawać ją już na talerzu.
11.06.2018/by Magdalena



Owoców pigwy nie spożywamy na surowo, bo są kwaśne i bardzo twarde. Używamy ich do marmolad, do herbat, soków, kompotów, nalewek i win.
Czy wiecie, czym różni się Pigwa od Pigwowca  japońskiego…. Pigwa ma zdecydowanie większe owoce.
Sok z pigwy jest doskonały na przeziębienia, dodajemy do niego trochę miodu, przez co łagodzi również kaszel.
12.06.2018/by Magdalena


pomidor
Jedno z naszych ulubionych warzyw, które gości na polskich stołach na co dzień.
Na  świecie istnieje wiele gatunków i odmian pomidorów, nie tylko czerwonych, ale i żółtych, pomarańczowych, zielonych i brązowych.
Dużym atutem pomidorów jest to, że są zdrowe nie tylko w postaci świeżej, surowej, ale i w formie przetworzonej, gdyż zachowują większość swoich wartości odżywczych. Dodatkowo w ich przetworach mamy więcej cennego likopenu, niż w świeżych owocach.
UWAGA przyswajalność likopenu znacząco wzrasta, jeśli gotujemy pomidory dodając do nich tłuszcz, najlepiej oliwę z oliwek,
Czy wiecie, że …..  askorbinaza znajdująca się w ogórkach niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, dlatego starajmy się nie łączyć tych dwóch warzyw w jednej potrawie.

15.06.2018/by Magdalena



Warto wiedzieć, że por jest prebiotykiem, ze względu na zawartą w nim inulinę. W postaci soku poleca się go tak jak cebulę na kaszel.
Czy wiecie, że …. Por dostarcza więcej żelaza niż buraki
UWAGA pora nie powinny jeść osoby z wrzodami, chorą wątrobą, nie jest też polecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią, gdyż może powodować wzdęcia i zgagę.
18.06.2018/by Magdalena



Owoce te są polecane osobom chorującym na cukrzycę ze względu na niski IG,
Natomiast osoby mające problemy z dwunastnicą, żołądkiem lub nadkwaśnością powinny ich unikać, gdyż soki zawarte w tych owocach mogą podrażniać chore narządy.
Czy wiecie, że…. olejki eteryczne znajdujące się w skóce pomarańczy mają właściwości antybakteryjne oraz działąją odprężająco i przeciwdepresyjnie.
19.06.2018/by Magdalena


Mamy ok. 150 gatunków porzeczwk. Można korzystać z właściwości prozdrowotnych nie tylko owoców, ale i  liści. Z liści czarnej porzeczki można robić okłady na ukąszenia i trudno gojące się rany oraz napary na zapalenia ukłądu moczowego, gdyż mają właściwości bakterio-, grzybo- i wirusobójcze.
22.06.2018/by Magdalena


R

RABARBAR często uważany jest za owoc, podczas gdy faktycznie to warzywo, z którego spożywamy liście.
W sezonie często gotujemy z niego kompoty, bądź dodajemy do 🥧 ciast.
Czy wiecie, że….. rabarbar polecany jest kobietom w okresie klimakterium, kobietom z niedoborem estrogenów, nadmiarem androgenów, młodym dziewczynom mającym problemy z trądzikiem, a także mężczyznom z przerostem prostaty.
UWAGA ….należy uważać na ilości spożywanego rabarbaru ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy będący substancją antyodżywczą, wypłukującą m.in. z kości wapń.
25.06.2018/by Magdalena



Warzywo dawniej u nas bardzo popularne, po czym zniknęlo na wiele lat, by znów się pojawić i regularnie gościć na naszych stołach.
Czy wiecie, że ….  rukola jest zdrowsza od sałaty, bo ma więcej witamin oraz zawiera antyoksydanty.
Ze względu na zawartość aminokwasów siarkowych, ma charakterystyczny posmak, przez co często dodawana jest do różnego rodzaju musztard.
26.06.2018/by Magdalena



Ta królowa nowalijek, to warzywo działające podobnie do antybiotyków. Mówi się, że łagodzi także kaszel oraz jest dobra przy chorobach reumatycznych.
Czy wiecie, że….  można jeść także liście rzodkiewki, posiadają one tyle samo wartości odżywczych co korzenie.
UWAGA   ze względu na dużą zawartość glikozydów i kwasów organicznych rzodkiewek nie powinny spożywać osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.
28.06.2018/by Magdalena


 

S

Mamy bardzo wiele odmian tego warzywa, do najpopularniejszych należą: masłowa, lodowa, rzymska, roszponka, karbowana.
Czy wiecie, że….  liści sałaty nie powinno kroić się nożem, gdyż metal z ostrza wchodzi w reakcję z enzymami tego warzywa pogarszając jej smak ( nie dotyczy to sałaty lodowej).
Ciemno zielone liście sałaty zawierają więcej cennych składników odżywczych niż jasne partie tego warzywa.
UWAGA…. Nie powinno się przetrzymywać sałaty w foliowej torbie, ponieważ sprzyja to przekształcaniu się azotanów w szkodliwe azotyny.
02.07.2018/by Magdalena


Kiedyś jadaliśmy tylko korzenie tego warzywa, obecnie spożywamy też odmiany selera naciowego.
Czy wiecie, że ….  Seler koi nerwy i korzystnie wpływa na depresję.
UWAGA…. osoby chorujące na cukrzycę powinny zjadać selera w postaci surowej, gdyż gotowany ma wysoki IG.
03.07.2018/by Magdalena


Ma ona kilka odmian – wyróżniamy soczewicę czerwoną, zieloną, żółtą, brązową i czarną (zw. beluga)
Czy wiecie, że….  gotując soczewicę należy ją posolić na koniec, a nie na początek, bo inaczej twardnieje
Soczewicę zieloną i brązową należy przed  gotowaniem namaczać przez około 30 minut.
 domu można z niej przygotować samemu mąkę mieląc ziarna w młynku do kawy.
Roślina ta może być spożywana przez cukrzyków ze względu na niski IG.
06.07.2018/by Magdalena



To  królowa warzyw dla Wegan i Wegetarian ze względu na bardzo wysoką zawartość białka.
Z warzywa tego można uzyskać wiele produktów stosowanych w kuchni tj. kiełki, tofu, sos sojowy, olej sojowy, mąka sojowa, mleko sojowe, tempeh (sprasowane sfermentowane ziarna soi)
Czy wiecie, że…. aż 70% uprawianej soi, to soja modyfikowana genetycznie. Dlatego uważajcie i czytajcie etykiety przy zakupie tego produktu.
UWAGA…. warzywo to może być silnie uczulające, poza tym spożywane w nadmiernych ilościach może prowadzić do problemów z tarczycą.
09. 07.2018 /by Magdalena



Kolejne warzywo będące skarbnicą  zdrowych składników.
Wyróżniamy szparagi białe, zileone i fioletowe.
Czy wiecie, że…..  dzięki zawartości kwasu foliowego i i fitoestrogenów szparagi są uznawane za afrodyzjak.
UWAGA  ze względu na zawarte w szparagach puryny warzyw tych nie powinny jeść osoby z dną moczanową i kamieniami nerkowymi.
10.07.2018 /by Magdalena


Warzywo, którego często nie chcą 🍽 jeść dzieci, a szkoda … warto je do niego przekonać, lub w sprytny sposób przemycić to warzywo w podawanych potrawach.
Czy wiecie, że…..  ze względu na zawartość tylakoidu, blokującego trawienie tłuszczu i hamującego apetyt szpinak w formie zblendowanej jest zalecany przy odchudzaniu.
UWAGA…. ze względu na szczawiany, nadmiaru szpinaku nie powinny jeść osoby chore na kamicę nerkową i choroby reumatyczne.
13.07.2018/by Magdalena



Mamy bardzo dużo odmian tego owocu, bo aż ponad 6000 na całym świecie.
Istnieje duża różnica pomiędzy kalorycznością śliwek świeżych i suszonych. Te drugie mimo swej dużej kaloryczności polecane są przy odchudzaniu, ze względu na zapewniające nam uczucie sytości oraz właściwości przyspieszające metabolizm.
Czy wiecie, że…. , że jedzenie 10 śliwek dziennie przez rok może poprawić nam gęstość naszych kości i przeciwdziałać osteoporozie.
UWAGA…. na zawartą w pestkach amigdalinę zawierającą trujący dla nas kwas pruski.
16.07.2018/by Magdalena


T


TOPINAMBUR – inaczej Słonecznik bulwiasty.
Spożywamy bulwy Topinamburu, które  gotujemy, pieczemy, smażmy, a także możemy jeść w formie surowej lub blanszowanej. Może on w naszym jadłospisie spokojnie zastąpić  ziemniaki.
Włosi i Francuzi również go kiszą lub marynują.
Niestety nie udało mi się znaleźć informacji na temat natury termicznej i poziomu zasadowości tej rośliny. Wiadomo tylko , że jest zasadowy i polecany do zachowania  równowagi kwasowo-zasadowej, ma też włąściwości probiotyczne.
Tobinambur polecany jest osobom chorującym na cukrzycę typu II, dzięki zawartości innuliny normalizującej poziom glikemii.
Zawartość krzemu w bulwach wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci.
Czy wiecie, że…..  sok z topinambura uważany jest za dobry lek na wrzody żołądka.
UWAGA….przygotowując Topinambur należy unikać aluminiowych i żelaznych naczyń, które powodują utlenianie i ciemnienie jego bulw.
17.07.2018/by Magdalena



TRUSKAWKI  kolejny owoc uważany za afrodyzjak .
Podobno owoce te mogą wybielić zęby i zapobiec osadzaniu się na nich kamienia. Wystarczy nanieść rozgniecioną truskawkę na zęby i dziąsła pozostawić na 45 minut, po czym spłukać,
Czy wiecie, że…. cenne wartości odżywcze są także w 🌿liściach tych owoców, przygotowane z nich  napary są dobre na anemię i kamicę żółciową..UWAGA….truskawki mogą być silnie alergizujące, lepiej ograniczyć ich spożycie poza sezonem, bo są wtedy naszpikowane pestycydami.
20.07.2018/by Magdalena


W


 WINOGRONA
Czy wiecie, że…..  kiść winogron zawiera ok 5 kostek cukru. Mimo, że owoce te mają niski IG, to ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych cukrów powinny ich unikać osoby chorujące na cukrzycę.
Winogrona są cenione jako owoce wpływające pozytywnie na elastyczność i jędrność skóry.
23.07.2018/bu Magdalena