Pieczony łosoś z tapendą bazyliową z awokado

Dziś propozycja kulinarna na obiad, bądź kolację. Marek Zaremba poleca ją w swojej książce pod tytułem „Zatrzymaj Hashimoto”. Pieczony łosoś z tapendą bazyliową z awokado – bardzo szybkie danie

Składniki

Łosoś świeży 350 g
Awokado 1 sztuka – 140 g bez skóry i pestki
Czosnek – 1/2 ząbka
Bazylia 5 liści
Kłącze imbiru 2 cm
Sok z 1/2 cytryny
Płatki migdałowe
sól do smaku

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie obierz awokado i zblenduj je z bazylią, imbirem, czosnkiem i sokiem z cytryny, posól. Obierz łososia ze skóry, ułóż w naczyniu żaroodpornym, posól, nałóż na niego przygotowaną tapendę i posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 2 porcje.

1 porcja zawiera – 536 kcal ok. 267 g

Białko –    38,6 g

Tłuszcze –   39,8 g

Węglowodany –   4,8  g

Błonnik –   3,4 g

Wymiennik Węglowodanowy – 0,5


Awokado
–  jest źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego), a także witaminy C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, cynk, miedź i mangan. Dużą zaletą tego owocu jest również zawartość dobrej proporcji Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 6 do Omega 3.
Bazylia – to roślina mająca właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowym atutem bazylii jest duża ilość garbników, które działają ściągająco na błony śluzowe oraz mają działanie przeciwutleniające. Jest ona także bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, tj.  witamina A, C, K, wapń, potas, żelazo, mangan i magnez.
Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie,  a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz  składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu
Imbir – to przyprawa, która ułatwia trawienie, łagodzi mdłości i bóle menstruacyjne, chroni przed powstawaniem zakrzepów,  leczy przeziębienia, migreny, działa moczopędnie, dba o jamę ustną, poprawia ukrwienie mózgu oraz rozgrzewa organizm. Jest źródłem witamin z grupy B zwłaszcza kwasu foliowego oraz witaminy C, E , wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, sodu, miedzi, manganu i selenu.
Łosoś – to doskonałe źródło NNKT omega 3, składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen  oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12), D i E..
Migdały – źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz magnezu, potasu i wapnia. Są dobre na pamięć i stres, obniżają poziom cholesterolu, chronią przed chorobami układu krążenia, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, regulują ciśnienie i metabolizm. Są także dobre na zgagę, zdrowe włosy, skórę i paznokcie.. Poleca się je przy chorobach układu moczowego oraz cukrzykom